We baseren onze aanpak van risicoanalyse en transparantie op internationaal erkende verdragen zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, The United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights en richtlijnen vanuit de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).
Corporate Due Dilligence (grondig onderzoek)
Corporate Due Dilligence of grondig onderzoek vormt een belangrijk onderdeel van onze aanpak van risicoanalyse en transparantie. Het betekent dat we kijken naar hoe onze activiteiten de mensen en het milieu beïnvloeden. We proberen negatieve gevolgen te voorkomen en te verminderen als dat nodig is. Met ons plan ‘corporate due diligence aanpak’ laten we altijd zien hoe het (vooruit)gaat en welke nieuwe stappen we nemen om mensenrechten in onze productieketen te beschermen.
Risico's herkennen
Lidl doet regelmatig onderzoek naar de risico's van internationaal ingekochte grondstoffen en producten om te zien waar mensenrechten geschonden kunnen worden en wat de milieueffecten zijn.
In de komende jaren zullen we ook kijken naar mogelijke risico's voor de producten die we in eigen land inkopen, en maatregelen nemen om die risico’s te verminderen.
Risico's verminderen met standaarden
Uit dat onderzoek volgen concrete stappen om de negatieve effecten van onze bedrijfsactiviteiten tegen te gaan, te voorkomen of te verminderen. We gebruiken daarbij erkende regels en certificaten om ervoor te zorgen dat deze effecten zo klein mogelijk zijn.
Alternatieven bevorderen en verandering stimuleren
We moedigen duurzame producten in ons assortiment aan en kopen minder van de grondstoffen die schadelijk kunnen zijn.
Ook doen we mee aan initiatieven van verschillende stakeholders en streven we naar eerlijke handel, onder andere door te zorgen voor een leefbaar loon.
Samen met partnerorganisaties willen we veranderingen doorvoeren in de hele sector.
Controle van menselijke en sociale normen
Met behulp van Global G.R.A.S.P. controleren we of onze groente- en fruitleveranciers aan de sociale normen voldoen. Samen met het Business Social Compliance-initiatief zorgen we ervoor dat alle internationaal erkende sociale standaarden bij onze leveranciers worden nageleefd. Hiervoor werken we samen met het onafhankelijke auditplatform Ecovadis in het kader van de Duitse Wet op Zorgplicht (Due Dilligence Act).
Mensenrechten in de toeleveringsketen (Code of Conduct of Gedragscode)
We doen onderzoek naar risicoanalyse en transparantie omdat we de leef- en werkomstandigheden van de mensen die voor ons werken altijd willen blijven verbeteren.
Onze Code of Conduct bevat de basisregels voor arbeids- en mensenrechten, gebaseerd op internationale richtlijnen en principes. Deze Gedragscode is al jarenlang de basis voor ons handelen en maakt deel uit van alle afspraken met onze directe leveranciers.
In september 2021 hebben we onze aanpak voor inkoop vastgelegd in het document ‘Mensenrechten in de toeleveringsketen’.
Human Rights Impact Assessments (HRIA)
De Lidl-groep doet elk jaar drie Human Rights Impact Assessments (HRIA) in productieketens met hoge risico's. Na uitgebreid onderzoek hebben we besloten om te beginnen met HRIA’s voor de toeleveringsketens van thee in Kenia, bessen in Spanje en bananen in Zuid-Afrika.
Bij het uitvoeren van een HRIA betrekken we altijd direct de belang- en rechthebbenden. Hierdoor houden we rekening met de verschillende standpunten van alle mensen die we indirect met onze zakelijke activiteiten beïnvloeden.
De resultaten van deze HRIA's en de bijbehorende actieplannen worden op onze website gepubliceerd.