Reduceren en Recycleren. REset Plastic - onze strategie voor minder plastic.

Plastic

Reduceren en Recycleren. REset Plastic - onze strategie voor minder plastic.

Plastic speelt een belangrijke rol in de sector van de supermarkten: het is een sterk materiaal, weegt weinig en kan op verschillende manieren gebruikt worden. Plastic beschermt bijvoorbeeld ons voedsel tijdens het transport en zorgt ervoor dat we kwaliteit, houdbaarheid en versheid kunnen garanderen voor onze klanten. Omdat er meer en meer plastic geproduceerd en te weinig gerecycleerd wordt, is plastic afval een groeiend probleem voor mensen, dieren en het milieu.

Doelstellingen en strategie

Als (internationale) voedingsretailer zijn we ons bewust van onze verantwoordelijkheid. Daarom willen we:

%

20% minder plastic gebruiken tegen 2025,

%

100% van onze huismerkverpakkingen maximaal recycleerbaar maken

%

en gemiddeld 20% gerecycleerd materiaal gebruiken in onze plastic huismerkverpakkingen.

Deze doelstellingen maken deel uit van REset Plastic, de internationale strategie voor minder plastic van de Schwarz Groep, opgericht in 2018. Samen streven we naar “minder plastic - gesloten kringlopen”.

REset Plastic

REset Plastic en zijn vijf pijlers

Er is geen eenvoudige oplossing voor het plasticprobleem. We erkennen die complexiteit en introduceerden daarom vijf pijlers die een brede benadering mogelijk maken:

REduce
Als het mogelijk en duurzaam is, vermijden we het gebruik van plastic.
Onze herbruikbare groente- en fruitnetjes zijn een duurzaam alternatief voor plastic zakjes.

REdesign
We ontwikkelen producten en verpakkingen die recycleerbaar zijn en streven naar gesloten kringlopen. 
In veel verpakkingen gebruiken we al minder plastic, we maken ze recycleerbaar of kiezen voor gerecycleerd plastic. Ons verpakkingslogo “duurzaam verpakt (L)/ verantwoord verpakt (K)” maakt dit duidelijk aan onze klanten.

REcycle
We verzamelen, sorteren en recycleren plastic en sluiten zo materiaalkringlopen. 
Bijna alle recycleerbare materialen in de opslagfaciliteiten van Lidl/Kaufland worden tegenwoordig apart gesorteerd. Daardoor kunnen we nieuwe vuilniszakken maken van oude plastic verpakkingen.

REmove
We steunen de verwijdering van plastic afval uit het milieu. 
Samen met onze partners “Project Stop” en “One Earth – One Ocean e.V.” helpen we oceanen en rivieren plasticvrij te maken. Dit geldt ook voor lokale projecten in de landen waar Lidl/Kaufland actief is.

REsearch
We investeren in onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve oplossingen. We geven ook informatie over recyclage en het behoud van hulpbronnen.
Als lid van de Schwarz Groep ondertekenden we de Ellen MacArthur Foundation Global Commitment. Dit is een duidelijk voorbeeld van onze visie op een wereldwijde, circulaire economie.

 

Vleesschaaltjes

De zwarte schaaltjes voor het grootste deel vers vlees zoals gevogelte en rundstoofvlees worden vervangen door een verpakking van één transparant materiaal dat volledig recycleerbaar is.  Dit levert 35 ton minder plastic op dit jaar.

Aardappelen

De friet- en kookaardappelen kregen al een dunnere folie die 100% recycleerbaar is en bovendien zullen alle verpakkingen van aardappelen van 2,5 kg niet langer een net en een handvat hebben. Goed voor een plasticreductie van 55% of 49,2 ton minder plastic alleen al voor 2020.

Bananen en witloof

Het plastic bandje rond de tros bananen wordt weggelaten en de het witloof wordt voorzien van een dunnere folie.  Dit levert een besparing op van 17,4 ton plastic.

GreenBag

In januari 2020 introduceerde Lidl België de herbruikbare GreenBag waarin klanten losse groenten en fruit kunnen verpakken. Dit polyesterzakje is herbruikbaar, wasbaar op 30° en 100% recycleerbaar. De klanten betalen 69 cent voor twee zakjes. Al na vijf keer gebruik is de GreenBag milieuvriendelijker dan het plastic zakje. Gevolg: geen wegwerpzakjes uit plastic meer, wat helemaal past in de Reset-strategie.

Niet-duurzame kassatassen bannen

Lidl biedt al enkele jaren bij de kassa geen eenmalige plastic zakjes meer aan omdat die bijzonder slecht voor het milieu zijn. Sinds september 2018 is bovendien de laatste herbruikbare plastic kassatas uit ons assortiment genomen. Daardoor besparen we maar liefst 200 ton plastic op jaarbasis.

Als alternatief bieden we enkel nog herbruikbare,duurzame varianten aan zoals:

  • De bigshopper
  • De draagtas uit suikerriet
  • De diepvriestas
  • De Fairtrade katoenen kassatas

Introductie nieuw logo op onze producten

Dankzij het nieuwe ‘verantwoorder verpakt’-logo kunnen klanten zien dat nieuwe verpakkingen van eigen producten duurzamer zijn. Op de achterkant van het product staat de uitleg daarover. De verpakking moet aan minstens één van deze voorwaarden voldoen:

  • Het product moet voor meer dan 80% recycleerbaar zijn.
  • Meer dan 30% van het gebruikte materiaal moet gerecycleerd zijn.
  • De verpakking is van alternatieve materialen, dus niet van plastic.
  • De verpakking is in volume of gewicht met meer dan 10% verminderd.

Producten van wegwerpplastic bannen

Sinds eind 2019 zijn we in al onze filialen gestopt met de verkoop van plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, wegwerpbekers en -glazen, -borden, -bestek en wattenstaafjes met plastic staafje. Die zijn vervangen door producten van alternatieve en recycleerbare materialen. In een tweede stap willen we ook het bestek en rietjes in kant-en-klare maaltijden en bij dranken aanpakken.

Zonder microplastics

Sans microplastiques

Het 'receptuur zonder microplastics'-label van Lidl

Transparantie voor de klant: Lidl introduceert het label 'receptuur zonder microplastics'

Plastic is overal aanwezig in ons dagelijks leven. Het belandt op verschillende manieren in ons milieu en vervuilt vooral onze waterlopen, zeeën en oceanen. Zelfs de kleinste plastic deeltjes uit cosmetica en verzorgingsproducten hebben als een van de talrijke vervuilers een impact op het milieu. Daarom streeft Lidl ernaar die kleinste plastic deeltjes, ook wel microplastics genoemd, uit zijn producten te halen: in België moet het grootste deel van het cosmetica-assortiment tegen eind 2021 microplasticvrij zijn.

Om ervoor te zorgen dat de klanten van Lidl snel kunnen zien welke producten volgens de samenstelling microplasticvrij zijn, introduceert Lidl het label 'receptuur zonder microplastics' voor cosmetica en verzorgingsproducten. Heel wat van deze producten zijn al vrij van microplastics en het label vergroot de transparantie voor de klant.

In het kader van zijn duurzaamheidsverbintenis werkt Lidl al sinds 2015 intensief aan het probleem van microplastics, en Lidl meent dat het belangrijk is de hoeveelheid microplastics te verminderen. In lijn met dit voorzorgsprincipe heeft Lidl met zijn leveranciers van cosmetica en verzorgingsproducten afgesproken om geen vaste, primaire microplastics van het type A meer te gebruiken in de samenstelling van zijn huismerkproducten. Vaste plastic deeltjes met een schurend effect die kleiner zijn dan vijf millimeter, evenals andere niet biologisch afbreekbare synthetische polymeren die vast, gedispergeerd, gelachtig, opgelost of vloeibaar zijn, worden niet langer gebruikt. Lidl wil niet alleen primaire microplastics terugdringen, maar doet ook onderzoek naar vervangers met dezelfde eigenschappen voor gebruik in cosmetica en verzorgingsproducten.

Hiermee komt Lidl niet alleen tegemoet aan de wensen van de klant, maar helpt het ook het milieu te beschermen tegen plasticvervuiling.

Onze definitie van microplastics

Aangezien er momenteel geen uniforme definitie van microplastics bestaat, heeft de Schwarz-groep, waartoe Lidl en Kaufland behoren, een eigen definitie opgesteld: Lidl verstaat onder microplastics vaste, visueel herkenbare plastic deeltjes die kleiner zijn dan vijf millimeter, die een schurend effect hebben en die niet oplosbaar zijn in water. In de toekomst zullen de leveranciers van Lidl de voorschriften met betrekking tot het gebruik van microplastics moeten naleven.

Momenteel wordt rekening gehouden met de volgende soorten kunststoffen:

polyamide (PA); polyethylenen (PE); polyethyleentereftalaat (PET); polyester (PES); polyimiden (PI); polypropyleen (PP); polyurethaan (PUR)

In de huismerkproducten van Lidl worden ook andere niet biologisch afbreekbare synthetische polymeren gebruikt die vast, gedispergeerd, gelachtig, opgelost of vloeibaar zijn. Gedetailleerdere informatie over deze plastics is te vinden in onze stellingname over microplastics.

Alle Lidl-producten worden vervaardigd volgens de hoogste normen op het gebied van productveiligheid.

Primaire microplastics
Secundaire microplastics