Het maximaal sorteren en recycleren van het eigen bedrijfsafval

Bedrijfsafval

Placeholder

Reststromen opnieuw gebruiken

Als discounter letten we goed op hoe we grondstoffen en materialen gebruiken en proberen dat zo zuinig mogelijk te doen. Door het dagelijks werk in onze kantoren, depots en winkels hebben we toch restjes van papier, hout, folie, plastic en organisch afval. Door die apart te houden kunnen we zoveel mogelijk ervan opnieuw gebruiken. Kapotte pallets in onze depots verkopen we aan een partner die ze herstelt. We vragen onze leveranciers om transparante folies te gebruiken zodat ze gemakkelijker gerecycleerd kunnen worden. Ook maken we nieuw verpakkingsmateriaal van onze eigen restjes, zoals kartonnen dozen, PET-flessen en emmers voor bloemen. Op die manier sluiten we onze eigen kringloop af.

(*): FoodWaste reductie is een combinatie van de volgende cijfers: verkopen onder Good Taste Zero Waste: 2.254 ton, Brood uit Bioboxen: 1.430 ton, Schenkingen aan Voedselbanken: 13 ton

Recycleren van kartonnen dozen

We recycleren niet alleen plastic maar ook onze kartonnen verpakkingen. In onze winkels verzamelen we kartonnen dozen en persen ze samen tot grote balen. Zo krijgen we elk jaar veel materiaal dat we opnieuw kunnen gebruiken om nieuwe kartonnen dozen te maken voor onze merkproducten. Het karton kan op die manier tot wel zeven keer zijn weg terugvinden naar de eigen winkels.
Deze aanpak is niet alleen goed voor het milieu, hij helpt ook om water te besparen en vervuild afvalwater te vermijden. Bovendien helpt hij ons om geld te besparen.

Samenwerken met medewerkers en partners

In al onze winkels verzamelen we het afval apart. We brengen het vervolgens naar onze depots waar we de verschillende reststromen sorteren. Onze medewerkers in de winkels en depots zijn erg belangrijk voor ons succes. We leren hen meer over recycleren met campagnes en trainingen. We werken ook samen met onze partners en leveranciers om nieuwe ideeën te bedenken en maken duidelijke afspraken om zoveel mogelijk plastic opnieuw te gebruiken.

Op weg naar Zero Waste

Het is ons doel om in 2025 minstens 95% van al ons afval opnieuw te gebruiken. Dat geldt voor al het afval van Lidl België & Luxemburg, inclusief het afval van onze medewerkers en klanten. We willen het Road to Zero Waste certificaat halen, dat wordt gegeven door TÜV SÜD volgens de DIN SPEC 91436 standaard.
Dit certificaat krijgen we dankzij onze jarenlange inzet om zo min mogelijk materialen te gebruiken, dingen opnieuw te gebruiken en te recyclen.