Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energie

Ons beleid

Eigen energie produceren

Lidl zet steeds meer in op het zelf produceren van haar hernieuwbare energie. Zo liggen er bijvoorbeeld op onze distributiecentra in Wevelgem, Marche-en-Famenne en Sint-Niklaas samen 19.120 zonnepanelen, goed om ongeveer 1.400 gezinnen van stroom te voorzien. Tel daar nog de winkels met zonnepanelen bij en dan komen we aan 34.000 zonnepanelen in totaal.

Eigen energie delen

Wij delen onze zelf opgewekte zonne-energie ook graag met onze klanten. Zo kan je via onze oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen gratis groene stroom tanken op onze parkings. Op die manier ondersteunen we als supermarktketen graag de evolutie naar elektrisch rijden op zonne-energie.

Onze doelstellingen

  • Lidl wil tegen 2020 12,5% van haar elektriciteitsverbruik van eigen geproduceerde hernieuwbare elektriciteit komt.
  • Tegen eind 2020 100 winkels voorzien van zonnepanelen.
  • Tegen eind 2020 100 winkels voorzien van oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen.

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Eind 2018 waren er 56 winkels met zonnepanelen voorzien en ons doel is om dit aantal stevig op te krikken door elk jaar ongeveer een twintigtal filialen te voorzien van zonnepanelen, zodat tegen eind 2020 honderd van onze filialen uitgerust zijn met zonnepanelen. Dit komt overeen met de plaatsing van 110.000 zonnepanelen, goed voor in totaal 270.000 m2 dakoppervlakte bedekt met zonnepanelen.

De omvormers van onze operationele zonnepanelen worden ook continu gemonitord, zodat we de opbrengsten van onze zonne-energie in real-time kunnen controleren.

Op onze distributiecentra in Wevelgem, Marche-en-Famenne en Sint-Niklaas hebben we meer dan 18.500 zonnepanelen geplaatst, goed om meer dan 1.300 gezinnen van stroom te voorzien.

Elektrische oplaadpunten

Elektrische oplaadpunten

De groene stroom die we produceren willen we graag delen met onze klanten. Daarom hebben we al een aantal winkels voorzien van elektrische oplaadpunten op zonne-energie.

Via deze oplaadpunten op onze parkings kan je gratis groene stroom ‘tanken’ voor je elektrische fiets of wagen. Zo ondersteunen we als supermarktketen graag de evolutie naar elektrisch rijden op zonne-energie.

In 2015 werden de eerste drie winkels voorzien met laadpalen. Eind 2018 zaten we aan 37 stuks en tegen eind 2020 streven we naar een honderdtal winkels.

Meer dan 200 elektrische laadpunten tegen eind 2020

Meer dan 200 elektrische laadpunten tegen eind 2020

Wie elektrisch rijdt zal binnenkort op een op de drie winkelparkings van Lidl gratis zijn wagen of fiets kunnen opladen terwijl hij boodschappen doet. We breiden tegen het einde van 2020 het netwerk stevig uit, van 61 naar 100 laadpalen. Elke laadpaal bevat bovendien twee stekkers, wat dus neerkomt op meer dan 200 elektrische laadpunten. Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit is blij met het initiatief: “We juichen het toe dat de privé-sector mee de uitrol van elektrische laadpalen ondersteunt.”