Lidl rust honderdste winkel uit met laadpaal waar je gratis stroom kan tanken

Lidl rust honderdste winkel uit met laadpaal waar je gratis stroom kan tanken

De supermarktketen telt vandaag 204 snellaadpunten voor elektrische wagens en fietsen

Wie elektrisch rijdt, kan op een op de drie winkelparkings van Lidl gratis zijn wagen of fiets opladen tijdens het winkelen. De supermarktketen rust vandaag/donderdag zijn honderdste winkel, in het Henegouwse Morlanwelz, uit met een laadpaal. De retailer beschikt nu in totaal over 102 laadpalen – goed voor 204 snellaadpunten gezien elke laadpaal twee stekkers heeft. Iedereen kan er een uur gratis stroom tanken tijdens het shoppen. Het streefdoel tegen 2025: 1.000 laadpunten, verspreid over alle filialen, distributiecentra, kantoren en opleidingscentra.

Lidl pakte in 2012 al uit met de eerste laadpalen voor elektrische wagens en fietsen. Klanten kunnen er gratis stroom tanken terwijl ze boodschappen doen. En de 204 laadpalen slaan duidelijk aan: gemiddeld werd een snellaadpaal in 2020 zo’n 250 keer per maand of 8 keer per dag gebruikt en dat aantal stijgt elke maand. In grote steden zoals in Brussel ligt dat bijna dubbel zo hoog. Een laadbeurt duurt gemiddeld een half uur.

Isabelle Colbrandt, woordvoerder Lidl: “Vandaag kan je als het ware het hele land gratis en elektrisch rondrijden via de Lidl-parkings. We merken dat het aan sommige filialen zelfs aanschuiven is. Veel mensen lijken het erg handig te vinden om hun wagen op te laden en tegelijk hun boodschappen te doen. We zijn trouwens een van de weinigen waar je publiek toegankelijk en gratis kan snelladen, wat maakt dat je in een zeer korte tijd een behoorlijk rijbereik aan de wagen kan toevoegen. De laadpalen passen volledig in onze duurzaamheidsstrategie, maar trekken ook nieuw cliënteel aan.

Het streefdoel tegen 2025? 1.000 laadpunten, verspreid over alle winkels, distributiecentra, kantoren en opleidingscentra. Naast de nieuwe winkels, installeert Lidl nieuwe laadpalen enkel bij de winkels die al zonnepanelen op hun dak hebben. Dat geldt ook voor de distributiecentra waar Lidl laadpunten voorziet voor medewerkers, zowel voor de fiets als voor de wagen. Lidl heeft immers de ambitie om tegen eind dit jaar 12,5% van zijn elektriciteitsverbruik zélf te produceren. 

Zonder pasje of abonnement

Lidl maakt het bestuurders gemakkelijk: een pasje of abonnement is niet nodig. De stekker in de wagen steken volstaat. De laadpalen zijn momenteel vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de winkel, tijdens de week en op zaterdag. De laadduur van één laadbeurt blijft beperkt tot 1 uur.  

Het zijn allemaal snelladers (van het merk ABB) waar zowel batterijen op wisselstroom (AC, 22kW) als op gelijkstroom (DC, 50 kW) kunnen opgeladen worden. Ook wagens met verschillende type aansluitingen kunnen er terecht (CCS-Chademo-type 2 kabel). Tot slot zijn er ook laadpunten voorzien voor elektrische fietsen.

Klik hier om te weten aan welke Lidl-winkels laadpalen staan.