Ons beleid
We besteden meer en meer aandacht aan de herkomst van onze artikelen en willen hierbij ook inzetten op onze eigen Belgische economie. Verder onderhandelen we ook contracten met Belgische leveranciers voor andere Lidl-landen in Europa. Zo ondersteunen we de export van Belgische producten in het buitenland.
In ons permanente aanbod merk je de Belgische driekleur al op tal van producten. Denk maar aan ons vers vlees, onze melk, onze chocolade of pralines, maar ook in onze themaweken vind je onze voorkeur voor lokale producten terug bij bijvoorbeeld de streek- of marktweken. Zo steunen we niet alleen de Belgische economie, maar beperken we ook de impact van transport op het milieu.
Onze doelstelling
Lidl België wil zijn assortiment Belgische producten blijven uitbreiden. Met nadruk op verse en onbewerkte producten, lokale specialiteiten en zet in op sterke, langdurige partnerschappen met onze Belgische leveranciers.
Momenteel dragen 50% van onze groenten en 20% van ons fruit al de Belgische driekleur.
Voor het vlees, eieren en melk in de rekken zitten we bijna aan het mooie ronde getal van 100%.
Verhalen achter onze producten
Veel ruimte, weinig medicatie
Leonard zorgt ervoor dat de dieren zoveel mogelijk tijd in de weide, een natuurreservaat van maar liefst 20 hectare, kunnen doorbrengen. Moeten de runderen toch naar de stallen, dan zijn die altijd voorzien van voldoende stro en een comfortabele ondergrond.
Elke vorm van medicatie voor de runderen wordt bovendien tot een minimum beperkt en er wordt geen gebruik gemaakt van preventieve antibiotica.
Gevarieerde voeding
De verschillende grassoorten, wilde kruiden en voedzame planten op de weide zorgen ervoor dat de runderen gevarieerde voeding krijgen. Het merendeel van de voeding voor de dieren kweekt Leonard bovendien zelf. Het gebruikte grondwater wordt dan weer elk jaar onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles.
In de serre zorgen honderden hommels voor de bestuiving van de tomatenplanten en roofwantsen voorkomen dat de tomatenplanten worden aangetast door ziektedragende insecten en parasieten.
Omdat tomaten in het koude België extra warmte nodig hebben, heeft Erik geïnvesteerd in een warmtekrachtkoppeling op gas die warmte en elektriciteit voor de volledige serre voorziet. De vrijgekomen CO2 wordt opgenomen als voeding door de tomatenplanten. Isolerende schermdoeken houden ‘s nachts de warmte binnen en laten overdag de zon het werk doen.
Wanneer alle tomaten geoogst zijn, zorgt Erik ervoor dat zowel de tomatenplanten als het kokossubstraat waarop ze groeien, worden verwerkt tot compost.
Duurzaam watergebruik
Het water dat Yves gebruikt om zijn witloof te kweken, is grondwater uit de streek dat jaarlijks strenge kwaliteitscontroles ondergaat en continu wordt hergebruikt tot het witloof kan worden geoogst. Na het kweekproces, wordt het water samen met de overtollige witloofbladeren gecomposteerd tot humus om als meststof voor de akkers te gebruiken.
Beperkt energieverbruik
Yves pakt een hoog energieverbruik bij de basis aan door te investeren in een extra geïsoleerde loods. Frequentiegestuurde koeling en een moderne stroomcabine zorgen dan weer voor een beperkt stroomverbruik.
Dakkokers zuigen buitenlucht aan om de binnentemperatuur te regelen. Dit gebeurt volledig automatisch met een PLC-sturing die ook de luchtvochtigheid in de kwekerij regelt.