Kipster vraagt vergunning aan in Peer

Kipster vraagt vergunning aan in Peer

Woensdag 22 mei 2019 — Kipster wenst een boerderij te bouwen in de stad Peer en heeft een vergunningsaanvraag ingediend om hier legkippen te houden. De boerderij beantwoordt aan de allerhoogste normen voor dierenwelzijn en milieu. Op dinsdag 11 juni om 19 uur in Den Tichel in Wijchmaal is er een infoavond voor omwonenden en geïnteresseerden in aanwezigheid van het stadsbestuur.

Burgemeester Steven Matheï: “Dat wij de boerderij van de toekomst naar Peer kunnen halen, biedt mooie kansen. Dit project sluit trouwens perfect aan bij de andere landbouwactiviteiten in Peer.” Zo denkt ook schepen van landbouw Dirk Colaers erover. “De Peerse landbouw in één zin beschrijven is niet eenvoudig. Alvast uniek voor Limburg is het feit dat in Peer vrijwel alle sectoren aanwezig zijn. Wie in Peer alle landbouwbedrijven in kaart zou brengen, krijgt dus een mooi beeld van de vele mogelijkheden die landbouw biedt. Het project van Kipster is een nieuw initiatief in de al zo rijk aanwezige sector.” Steven Matheï: “Het toegankelijke bedrijf past ook mooi in de educatieve rol die de landbouwsector al heel wat jaren speelt. De locatie van het project, vlakbij het toeristische fietsroutenetwerk, is ideaal om de komende jaren heel veel toeristen te ontvangen. Bovendien is het principe van de korte keten waarbij alle eieren naar één Belgische afnemer gaan een absolute meerwaarde. Op 11 juni stellen wij het project samen met de initiatiefnemers van Kipster voor aan de omwonenden en alle andere geïnteresseerden.”

De boerderij, die voorzien is in de Bovenstestraat in Wijchmaal, is met veel glas letterlijk transparant, en bezoekers zijn altijd welkom. Er is plek voor 24 duizend legkippen. Een zonnedak levert elektriciteit voor ongeveer 200 huishoudens, de eieren zijn CO2-neutraal, en de haantjes (broertjes van de legkippen) worden niet vernietigd zodra ze uit het ei kruipen maar groeien fatsoenlijk op voor consumptie. Ook aan de directe omgeving is bij het ontwerp van deze boerderij gedacht, want met speciale filters wordt het fijn stof dat kippenboerderijen uitstoten bijna volledig opgevangen.

Exclusief bij Lidl

De eieren zijn voor de lokale Belgische markt. Vanaf het voorjaar in 2020 zijn ze exclusief verkrijgbaar bij Lidl. Isabelle Colbrandt, woordvoerder Lidl: “Lokaal geproduceerde producten met een minimale belasting voor het milieu, een correcte verloning voor de boer en een scherpe prijs voor de klant vinden we belangrijk. Door Kipster naar België te halen zetten we een stap richting onze ambitieuze SBTi doelstellingen om van Lidl een topretailer te maken in duurzaamheid. Kipster is opnieuw een heel mooi voorbeeld dat duurzaam niet duur hoeft te zijn.”

Belgische producten

Lidl zet de laatste jaren sterk in op Belgische producten in de rekken. De supermarktketen heeft zich sinds 2015 tot doel gesteld om elk jaar 10% meer lokale Belgische producten te verkopen. “Meer dan de helft van onze producten zijn nu al Belgisch. Lidl trekt ook bijna nooit nog naar de veiling om groenten en fruit aan te kopen. Dat heeft ook een positieve impact op de prijs die de boer krijgt, want we betalen steevast meer dan de productiekost. Door rechtstreeks af te nemen bij de lokale landbouwers kan Lidl een langetermijnrelatie met hen uitbouwen”,  zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl.