Next Level vegan burger

Lidl komt met eigen burger en gehakt zonder vlees

Verkoop vegetarische en veganistische vleesvervangers stijgt in drie jaar met 60%

Donderdag 30 januari 2020 — Vanaf deze week ligt bij Lidl ‘Next Level Meat’ in de rekken, een eigen gloednieuw assortiment met burgers en gehakt zonder vlees. Dankzij tarwe-, soja-eiwitten, champignons en erwten komen de plantaardige producten heel dicht in de buurt van het uiterlijk, de textuur en de smaak van vlees. De supermarktketen speelt met het nieuwe assortiment in op de populariteit van vegetarische en veganistische alternatieven: zo steeg de verkoop van dat aanbod met 60% in drie jaar. Met deze veggie burgers en het gehakt wil Lidl vleesvervangende producten voor iedereen betaalbaar maken.

De Belg eet 8,8 procent minder vlees dan tien jaar geleden, blijkt uit de meest recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. In 2018 consumeerde de Belg zo’n 75,2 kilogram vlees, terwijl dat in 2010 nog 82,4 kilogram was. Vooral de consumptie van rund- en kalfsvlees daalde fors. Die ging op acht jaar tijd met net geen 20 procent naar beneden.

De Belg heeft steeds minder problemen om zijn eiwitten uit dierlijke producten te halen en vaker uit plantaardige. Of: de productie van vlees daalt, terwijl het aanbod van plantaardig voedsel stijgt. Ook Lidl ziet die verschuiving: zo steeg het aanbod van vegetarische en veganistische alternatieven in drie jaar tijd liefst met 60%.

Betaalbare vleesloze burger en gehakt

Supermarktketen Lidl speelt nog verder op de trend in door zijn aanbod uit te breiden met vleesloze burgers en gehakt die je zonder twijfelen in de vleesrayon passen. Door champignons, soja, erwten en tarwe-eiwitten komen de burgers en het gehakt in de buurt van het uiterlijk, de textuur en de smaak van vlees. Lidl wil die alternatieven nu ook voor iedereen betaalbaar maken. De verkoopprijs bedraagt 2,96 euro.

"Onze klanten hechten steeds meer belang aan wat ze eten en waar hun eten vandaan komt. Meer en meer mensen kiezen er ook voor om bewust één of meerdere dagen in de week geen vlees te eten. Het is net voor hen dat we met ons ‘Next Level Meat’-assortiment komen, want overtuigde veganisten of vegetariërs zijn niet altijd op zoek naar producten die op vlees lijken. Maar voor wie minder vlees wil eten, is de burger en het nieuwe veganistische gehakt een perfecte vleesloze en betaalbare variant aan 2.69 euro voor populaire alledaagse gerechten zoals spaghetti, lasagne of gehaktvullingen. Gezien we ons bewust gekozen assortiment van in totaal 1.800 producten in grote volumes aankopen, kunnen we de prijs van ons aanbod ook lager houden. En door 2+1 gratis aan te bieden willen we onze klanten laten kennismaken met dit alternatief voor vlees."

Isabelle Colbrandt, woordvoerster Lidl

Ook nieuwe groenteburgers

Lidl breidt ook zijn assortiment ‘My Best Veggie’, dat het in 2017 lanceerde, fors uit.  Zo liggen vanaf deze week ook broccoli- en bloemkoolburgers, quinoaburgers, rode bietenburgers en de kaasmedaillon in de rekken. Lidl heeft als doel elk jaar 10% meer vegetarische en veganistische producten te verkopen om zo de gezamenlijke ecologische voetafdruk van ons voedsel te helpen verkleinen.