Lidl schenkt via kerstboomverkoop 15.500 verse maaltijden aan Voedselbanken

Lidl schenkt via kerstboomverkoop 15.500 verse maaltijden aan Voedselbanken

Echte Nordmann-kerstboom vanaf vrijdag al bij Lidl te koop

Donderdag 26 november 2020 — Wie het dit jaar thuis al wat vroeger gezellig wil maken, kan vanaf vrijdag bij Lidl terecht voor een echte kerstboom. De supermarktketen voorziet een voorraad van 15.500 Nordmann-bomen en koppelt er een actie voor het goede doel aan: voor elke verkochte kerstboom schenkt ze een bereide maaltijd aan de Belgische Voedselbanken. Gezien het succes van de voorbije jaren wil Lidl de drukte voor zijn door ze nu al aan te bieden. Volgens de leverancier hoeven mensen trouwens niet te vrezen: met de juiste tips blijft de boom mooi en fris tot na de feestdagen. Lidl voorziet trouwens verschillende leveringen, dus wie nog even wil wachten om er een in huis te halen, kan dat.

Terwijl twee jaar geleden uit een studie van Lidl bij duizend Belgen nog bleek dat drie op de vier Belgen (71%) zich eraan houden om hun kerstboom pas na de komst van de Sint te zetten, lijkt dat dit jaar wel even anders te zijn. Het is duidelijk dat we in deze bizarre COVID-tijden al vroeger de gezelligheid in huis willen halen. Als het kan zelfs voor de Sint.

1 boom = 1 maaltijd

Lidl biedt vanaf vrijdag 27 november al echte Nordmann-kerstbomen aan. De bomen, tussen de 170 en 190 cm groot, worden zonder wortel verkocht en staan op een houten voet. Het grote voordeel van de Nordmann is dat hij niet prikt, zijn naalden niet verliest en hij slechts licht verkleurt. Het grootste deel van de kerstbomen komt uit de Belgische Ardennen, maar gezien de grote vraag van de afgelopen jaren wordt ook een deel uit Nederland ingevoerd. 

Voor elke verkochte boom schenkt Lidl een bereide maaltijd van Chef Select aan de Belgische Federatie van Voedselbanken, goed voor 15.500 verse maaltijden. De voedselbanken trokken de afgelopen maanden al verschillende keren aan de alarmbel omdat ze door de coronacrisis een buitensporige toename van nieuwe armen zien, waardoor ze tekorten voor het najaar vrezen. Lidl schonk in september al vervroegd 120.000 euro, een bedrag dat het op een half jaar wist in te zamelen en drie keer hoger ligt dan voor heel 2019. Na overleg met de Voedselbanken zullen de meer dan 15.000 maaltijden begin januari gedoneerd worden. 

“We merken dat de verkoop van kerstdecoratie en kunstkerstbomen op onze webshop vroeger op gang kwam. Daarom bieden we nu ook al de echte bomen aan. Gezien het grote succes van de voorbije twee jaar hebben we de helft meer kerstbomen aangekocht. De bomen die vanaf vrijdag te koop zijn, zijn begin deze week pas gekapt en blijven met de juiste verzorging zeker mooi tot na de kerstvakantie. We zijn uiteraard erg blij dat we aan de verkoop van de kerstbomen een actie ten voordele van de Voedselbanken kunnen koppelen. We hopen dat we via de maaltijden ook kwetsbare families het ietsje makkelijker kunnen maken.” 

Isabelle Colbrandt, woordvoerder Lidl

Wie nog even wil wachten om een boom in huis te halen, kan wachten op de latere leveringen. De eerste lading is er op 27/11, de tweede volgt op 3/12 en de derde op 5/12.  

Voor een Nordmann-kerstboom betaal je bij Lidl €19.99

Vijf tips om je kerstboom langer mooi te houden:

 

 1. De verstest
  Wil je voor de aankoop testen hoe vers een kerstboom is? Neem hem dan even op aan de stam en laat hem neerploffen. Als er naalden uitvallen, is dat geen goed teken.
 2. Water!
  Wil je je kerstboom extra lang houden? Zet hem dan met stam en voet in een kerstboomhouder met waterreservoir. Je kan de boom ook regelmatig benevelen met een plantenspuit. Wel opletten met de lampjes. 
 3. Laat de boom acclimatiseren
  Een kerstboom groeit buiten en moet zich aanpassen aan de warmte van het huis. Wanneer je je boom koopt, kan je hem het best een dag of twee op een koele plaats zoals de garage zetten. Daarna kan je hem in de woonkamer versieren.
 4. Weg van de verwarming
  Je kerstboom mag op een lichte plaats staan, maar zet hem niet in direct zonlicht of naast de verwarming. Dan is de kans groter dat hij sneller uitdroogt.
 5. Sneeuw dit jaar? 
  Je wacht ook beter op echte sneeuw buiten en laat nepsneeuw achterwege, want dat doet meer kwaad dan goed aan de boom.