Lidl start eerste windturbine op

Lidl start eerste windturbine op

Nieuw distributiecentrum in La Louvière zal volledig op groene stroom werken

Het nieuwe distributiecentrum dat Lidl in La Louvière bouwt, is nu al zeker van z’n stroom. Vanaf vandaag wekt een windturbine de elektriciteit op die nodig is om het distributiecentrum volledig draaiende te houden. De supermarktketen sloeg voor dit project de handen in elkaar met het bedrijf Ventis, eigenaar van de windturbine. De elektriciteitsproductie komt overeen met een stroomverbruik van meer dan 1.500 gezinnen per jaar. “Nu al wekken we 12,5 % van de energie voor onze winkels en distributiecentra zelf op. Deze windturbine is een nieuwe stap richting meer hernieuwbare energie in onze winkels”, zegt Julien Wathieu, woordvoerder van Lidl. De opening van het nieuwe distributiecentrum staat gepland voor juli 2022.

Philippe Henry, de Waalse minister van Klimaat en Energie, heeft zopas de eerste windturbine van Lidl opgestart. De installatie voor windenergie ligt op het terrein van het nieuwe distributiecentrum van Lidl in La Louvière.

Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl: “Lidl hecht bijzonder veel belang aan duurzaamheid. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en onze ecologische voetafdruk op verschillende manieren verkleinen. Uit de wind energie halen voor onder meer onze koelkasten, airconditioning en verlichting past volledig binnen dit plaatje. De elektriciteitsproductie van de windturbine, goed voor een vermogen van 2,35 MW, komt overeen met het stroomverbruik van meer dan 1500 gezinnen gedurende één jaar. Met dit project bewijzen we eens te meer dat we een toonaangevende supermarkt willen zijn op het vlak van duurzaamheid. Ook de 25 laadpalen voor elektrische auto's op de site moeten in dat licht worden gezien.
 

Elk jaar 15 nieuwe winkels uitgerust met zonnepanelen

Lidl wil tegen eind 2024 bijna een vijfde van de energie die het verbruikt op een hernieuwbare manier opwekken. De keten, die prat kan gaan op in totaal 18.260 zonnepanelen op drie van de vijf distributiecentra en 99 winkels die met zonnepanelen zijn uitgerust, is van plan steeds meer te investeren in hernieuwbare energie.

Isabelle Colbrandt, woordvoerder van Lidl: “Dankzij de windturbine kunnen we voortaan nog meer van de energie die we nodig hebben zelf opwekken op een hernieuwbare manier, ongeveer 4,5% meer. Daarnaast streven we naar meer zonnepanelen door elk jaar vijftien nieuwe winkels uit te rusten met een fotovoltaïsche installatie.”
 

De opening van het nieuwe distributiecentrum staat gepland voor juli 2022. Voorlopig gaat de energie van de windturbine het net op, in afwachting van de rechtstreekse aansluiting.

108 elektrische laadpalen tegen eind 2021

Ook de klanten die hun boodschappen doen in de supermarkten, kunnen profiteren van de groene stroom die Lidl produceert. Vandaag telt Lidl 100 laadpalen met twee oplaadpunten op de parkeerterreinen van verschillende winkels. Tegen eind 2021 zullen 108 winkels zijn uitgerust met laadpalen voor fietsen en elektrische auto's.