Koolstofboeren

Binnen het Supplier Engagement Program (SEP) helpt Lidl sinds 2020 zijn leveranciers om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Ondanks verbeteringen vindt 90% van de CO2-uitstoot nog steeds plaats in de toeleveringsketen. Dat leidde tot de ontwikkeling van Koolstofboeren.

Het project kort? Over een periode van vijf jaar worden vijftien landbouwers begeleid naar een duurzamer bedrijfsmodel. Dat gebeurt door:

  • hen te informeren en te motiveren,
  • hen te ondersteunen bij acties op het terrein,
  • mogelijkheden te creëren voor uitwisseling van ervaringen tussen landbouwers.

Dit project streeft ernaar om een breder publiek te bereiken en de mogelijkheden en inspanningen van de landbouwsector voor een duurzamere bedrijfsvoering beter bekend te maken.

Logo's koolstofboeren

Waarom Koolstofboeren?

Koolstofboeren of "carbon farming" helpen de klimaatverandering bestrijden. Niet alleen bomen maar ook planten en grassen halen broeikasgassen uit de atmosfeer en slaan die op in de bodem. In Vlaanderen kunnen koolstofboeren over meerdere jaren tot 18,3 miljoen ton CO2 opslaan. Dat cijfer komt overeen met 13% van de landbouwuitstoot van de afgelopen dertig jaar.

Doel van het project

Over een periode van vijf jaar (2021-2026) worden vijftien landbouwers, zowel akkerbouwers als veetelers, geholpen bij het verduurzamen van hun bedrijf.

Dat gebeurt via maatregelen die koolstofopbouw bevorderen, broeikasgasuitstoot verminderen, bodemkwaliteit verhogen en de boeren een verdienmodel bieden. De boeren ontvangen inderdaad vergoedingen en kunnen "carbon credits" verkopen aan bedrijven.

Enkele maatregelen om te komen tot klimaatbescherming in de toeleveringsketen?

  • het bedekt houden van de grond met planten,
  • minimale bodembewerking,
  • diversificatie van gewassen.

Een CO2- en N2O-boekhouding wordt opgesteld en boeren leren methodes om CO2 vast te houden.