Onze verantwoordelijkheid voor de grondstoffen in onze producten
Grondstoffen vormen de basis van ons assortiment. Het op een sociaal en ecologisch verantwoorde wijze verkrijgen van kritieke grondstoffen is daarom onze verantwoordelijkheid en een voorwaarde voor verantwoord vervaardigde producten. Op die manier dragen wij bij tot onze strategische kernthema's: 'Grondstoffen sparen', 'Klimaat beschermen', 'Biodiversiteit respecteren' en 'Eerlijk handelen'.
"Grondstoffen zoals palm(pit)olie, soja, cacao of koffie zijn de basis van onze producten. Als retailer nemen we onze verantwoordelijkheid op om op een milieu- en maatschappelijk verantwoorde wijze deze grondstoffen te telen, verwerken en in te kopen"
Stefan Haensel | Directielid Inkoop Lidl Internationaal
Wat zijn kritieke grondstoffen?
Kritieke grondstoffen zijn producten die essentieel zijn voor ons assortiment. Ze komen vaak uit landen in het globale Zuiden, zoals koffie en cacao. Als internationaal handelsbedrijf betrekken wij grote hoeveelheden van deze agrarische grondstoffen. We richten ons op de zogenaamde kritieke grondstoffen. Ze zijn het resultaat van een systematische risicoanalyse die wij samen met deskundigen hebben uitgevoerd. Volgens deze analyse hebben ze niet alleen de grootste impact op mensen en het milieu, maar zijn ze ook zeer relevant voor ons productassortiment. Om te bepalen welke grondstoffen kritiek zijn, analyseren we systematisch de sociale en ecologische risico’s in de hele waardeketen. Op basis hiervan nemen we concrete maatregelen om de negatieve gevolgen van onze bedrijfsvoering op lange termijn te beperken en te voorkomen.
Voor de kritieke grondstoffen in onze huismerkproducten hebben we specifieke duurzaamheidsdoelstellingen. Tegen 2025 willen we dat alle duurzame grondstoffen in onze huismerkproducten gecertificeerd zijn.
Als kritieke grondstoffen niet duurzamer kunnen worden gewonnen, promoten we duurzamere alternatieven in ons assortiment. Palm(pit)olie kan bijvoorbeeld worden vervangen door raap(zaad)olie, katoen door polyester, of vlees door op plantaardige eiwitten zoals erwten.Als er geen duurzamere alternatieven beschikbaar zijn, kijken wij naar productspecifieke opties om in de toekomst geen grondstoffen meer te gebruiken, zoals angorawol, dat wij niet meer gebruiken. Hiervoor hebben wij grensoverschrijdende vereisten opgesteld.Wij willen onze klanten er ook van bewust maken dat zij bij hun aankoopbeslissingen rekening moeten houden met de milieubescherming in de producerende landen en zo moeten bijdragen tot het veiligstellen van het levensonderhoud van de boeren. Daarvoor informeren wij hen over de relevante alternatieven in ons assortiment – en plaatsen duidelijk zichtbare vermeldingen op de verpakking van onze huismerken. Daarnaast verstrekt Lidl achtergrondinformatie over de duurzamere inkoop van grondstoffen in de wekelijkse huishoudfolders, via de website www.lidl.be en via andere online-activiteiten
400 miljoen mensen leven wereldwijd van de teelt van agrarische grondstoffen.