Duurzame palmolie

Duurzame palmolie

Ons beleid

De productie van palmolie heeft vaak een negatieve invloed op het milieu. In landen zoals Indonesië en Maleisië moesten reeds een heleboel bossen wijken voor palmolieplantages. Daardoor dreigden vele (bedreigde) diersoorten hun habitat kwijt te geraken, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger. Het spreekt voor zich dat Lidl deze ontbossing zo veel mogelijk wil tegengaan.

Minder en duurzamer

Waar mogelijk vervangen we in onze producten palmolie door gezondere alternatieven. Zo vervingen we in 2009 al een eerste keer palmolie door zonnebloemolie in onze Crusti Croc Chips en deden we hetzelfde met onze aardappelproducten van Harvest Basket uit het vriesvak in 2015.

RSPO logo

Wanneer palmolie niet kan vervangen worden (bv. grote invloed op de textuur), kiezen we steeds voor duurzame palmolie. Zo gebruiken we sinds eind 2016 100% duurzame palmolie in al onze huismerkproducten. Hiervoor kiezen voor het onafhankelijke RSPO-certificatiesysteem  (Roundtable on Sustainable Palm Oil), waarbinnen verschillende niveaus van duurzaamheid en traceerbaarheid mogelijk zijn. Stap voor stap verhogen we bij elk van onze producten het niveau van duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de omschakeling van het volledige assortiment Vita d’Or-margarines en onze Belgix-koeken naar gescheiden palmolie (segregation) sinds september 2017.

Onze doelstellingen

100% van de palmolie die Lidl België gebruikt in alle huismerkproducten wordt uit duurzame landbouw gewonnen.

  • Eetbare producten: RSPO segregated
  • Niet-eetbare producten: minimum RSPO Mass Balance

Een beetje uitleg bij deze doelstellingen:

  • Gescheiden palmolie (Segregation): deze palmolie wordt op een aparte productielijn verwerkt. Het gecertificeerde product bevat dus met zekerheid 100% duurzame palmolie.
  • Massa-balans (Mass-balance) wil zeggen dat we voor 100% van de benodigde palmolie, duurzame palmolie hebben besteld. We kunnen tot nu toe echter niet met zekerheid zeggen dat er in onze eindproducten enkel duurzame palmolie zit, omdat de palmolie tijdens het productieproces om technische redenen niet fysiek gescheiden wordt van de niet-duurzame palmolie. Duurzaam en niet-duurzaam worden dus gemengd.