Energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie

Ons beleid

In onze winkels en distributiecentra zijn we continu bezig om ons energieverbruik te verminderen. Een aantal maatregelen zijn standaard in onze winkels, zoals het afdekken van onze energiezuinige koel- en vriesmeubelen, energiezuinige LED-verlichting, warmtepompen en intelligente regelingen voor verlichting en klimaat. Daar zit ook een voordeel voor onze klanten aan: die krijgen de besparingen terug met een beter milieu én de hoogste kwaliteit voor de laagste prijs.

Onze doelstelling

Lidl wil elk jaar opnieuw de ISO 50001-standaard behalen voor haar winkels, distributiecentra en kantoorgebouwen.

Energiemanagement met ISO 50001 certificaat

Sinds 2014 implementeren we het energiemanagementsysteem ISO 50001 in al onze Belgische Lidl-winkels. Sinds eind 2016 zijn ook alle Luxemburgse winkels gecertificeerd en in 2017 kwamen daar ook de distributiecentra en kantoorgebouwen bij. Lidl is hiermee de eerste supermarkt in België met een ISO 50001-certificaat.

Met ISO 50001 verankeren we een efficiënt energiebeheer ook permanent in onze organisatie en beoordelen we ook onze leveranciers op basis van hun inspanningen op dit vlak. Om het certificaat te kunnen behalen moeten we op systematische wijze een actief energiebeleid voeren, onze energieprestaties continu opvolgen en waar nodig verbeteren.

Lagere CO2-uitstoot door energie-efficiëntie

In onze winkels zetten we hard in op een doorgedreven energie-efficiëntie. Zo zorgen bewegingsdetectoren, efficiënte koelmeubelen, energiebewustmakingsstickers bij de lichtknoppen, koelgordijnen die ’s nachts worden afgerold, een geavanceerd energiemonitoringsysteem en diverse andere maatregelen ervoor dat we meer en meer energie kunnen sparen en daardoor ook minder CO2 uitstoten.

(Ver)bouwen met het oog op de toekomst

We bouwen en verbouwen onze filialen met het oog op de toekomst. Daarbij investeren we bijvoorbeeld veel in isolatie, het gebruik van verantwoord FSC-hout en energiezuinige installaties voor verlichting, koel- of diepvriesinstallaties.

Deze investeringen zorgen voor een lagere CO2-uitstoot, zijn goed voor het milieu en helpen om het stroomtekort in België weg te werken. Door deze energie-efficiëntie besparen we op lange termijn ook kosten.

Energiebewuste medewerkers

In al onze winkels wordt het energieverbruik nauwlettend in de gaten gehouden door onze medewerkers. Onze meer dan 8.500 medewerkers werden dan ook opgeleid in energiebewust ondernemen en worden jaarlijks bijgeschoold.