Rijst

Rijst is het hoofdvoedsel voor een groot deel van de wereldbevolking, namelijk 3,5 miljard mensen. Ongeveer 60% van de mensen die honger lijden, is afhankelijk van rijst als voedsel of inkomen. Tegelijkertijd brengt de rijstteelt een hoog risico op verlies aan biodiversiteit met zich mee en versnelt het klimaatverandering. De rijstteelt is namelijk verantwoordelijk voor 13% van het wereldwijde kunstmestverbruik en 10-17% van de wereldwijde methaanuitstoot. Geen enkele teeltmethode stoot zoveel methaan uit als die van natte rijstteelt. Bovendien is de rijstteelt goed voor ongeveer een derde van het water dat wereldwijd voor irrigatie wordt verbruikt. Door de klimatologische omstandigheden wordt rijst vaak geteeld in regio's met een hoog hoge waterrisico, zoals Pakistan.

De rijstteelt wordt vaak uitgevoerd in kleine boerenbedrijven. Rijst wordt daarbij meestal verbouwd voor de eigen behoefte. De overproductie wordt verkocht tegen vaak lage marktprijzen die de productiekosten niet kunnen dekken. Als de boeren echter afhankelijk zijn van het inkomen, dan wordt ook de rijst die bestemd is voor eigen consumptie, verkocht. De gevolgen: ondervoeding, verhoogd risico op kinderarbeid om het gezinsinkomen veilig te stellen, en dwangarbeid vanwege de sterke afhankelijkheidsrelaties.

Wist je dat?

Tegen eind BJ 2025 bieden wij in alle Lidl-landen duurzaam gecertificeerde rijst aan volgens SRP, Fairtrade of Bio.

Ons lidmaatschap van het Sustainable Rice Platform

Lidl is aangesloten bij het SustainableRice Platform (SRP). Tot 2021 voerden we een pilootproject uit met geverifieerde premium basmatirijstvolgens de SRP-norm in Oostenrijk, België, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken.