Klimaatbescherming in eigen bedrijf

KLIMAATBESCHERMING BIJ LIDL

Lidl neemt haar verantwoordelijkheid en draagt met haar klimaatoffensief bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Onze klimaatstrategie is gebaseerd op de wetenschappelijke methoden van het Science Based Targets Initiative (SBTi).Lidl neemt haar verantwoordelijkheid en draagt met haar klimaatoffensief bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Onze klimaatstrategie is gebaseerd op de wetenschappelijke methoden van het Science Based Targets Initiative (SBTi).

Klimaat beschermen - Highlights

%

van het totale energieverbruik van onze filialen, logistieke centra en kantoren wordt zelf opgewekt

windmolen

aan ons distributiecentrum in La Louvière

geïnstalleerde zonnepanelen op de daken van onze filialen

340 laadpunten voor E-voertuigen

op de parkeerplaatsen van onze filialen

ONZE AANPAK

Om onze doestellingen voor de directe CO2-emissies te behalen werken we in onze klimaatstrategie aan projecten die de uitstoot vermijden of verminderen.

Samen voor het klimaat - vol gas voor minder CO2
Energiezuinig bouwen

Energiezuinig bouwen

Bij de bouw van onze gebouwen zetten we in op energie-efficiëntie. Onze filialen, distributiecentra en kantoren zijn uitgerust met energiezuinige verlichting, eigen fotovoltaïsche installaties en combineren verwarming en airconditioning op een zinvolle manier. Bovendien hechten we veel belang aan het gebruik van bouwmaterialen en verwerkingsmethoden die mens en milieu niet schaden.

Lidl heeft als doel om steeds minder CO2 uit te stoten bij de bouw en het opereren van haar filialen en distributiecentra. In onze energietransitie streven we ernaar om tegen 2025 volledig aardgasvrije filialen te hebben. Daarnaast willen we tegen 2030 in al onze winkels 100% natuurlijke koelmiddelen gebruiken.

Zelf duurzame energie opwekken

Zelf duurzame energie opwekken

Een bedrijfsvoering naar een duurzame energietransitie betekent ook duurzaam energieverbruik, en dat staat bij Lidl centraal. In 2022 wekten we 14,5% van onze stroom zelf op dankzij de zonnepanelen op onze daken en onze eigen windmolen.  

Alternatieve mobiliteit

Alternatieve mobiliteit

Om onze operationele emissies te verlagen, zoeken we consequent naar alternatieve aandrijvingsvormen en intelligente besparingen. Zo gebruiken we steeds meer elektrische vrachtwagens met een lage uitstoot, zetten we in op efficiënte leveringslogistiek en bevorderen de omschakeling van het bedrijfswagenpark naar elektromobiliteit om onze CO2e-uitstoot verder terug te dringen. Bovendien bouwen we ons aanbod elektrische laadpalen voor onze klanten op onze locaties uit.

Klimaatbescherming in de toeleveringsketen

Klimaatbescherming in de toeleveringsketen

Het grootste deel van de CO2-uitstoot van Lidl BeLux komt van de ingekochte goederen en zit dus in de toeleveringsketen. Klimaatbescherming in de toeleveringsketen is dan ook van fundamenteel belang.  

Klimaatvriendelijker assortiment

Klimaatvriendelijker assortiment

Minder vlees of vis eten is goed voor gezondheid én milieu. Bij Lidl staat een klimaatvriendelijker assortiment centraal waarbij we ons aanbod veggie en vegan producten jaarlijks uitbreiden. Tegen 2025 streven we ernaar om onze omzet van vegetarische en vegan producten te verdubbelen ten opzichte van 2020.

Inzicht in onze CO2-voetafdruk

CO2uitstoot

Elk jaar berekenen we in onze klimaatstrategie de CO2-uitstoot van zowel onze eigen bedrijfsvoering als die van onze toeleveringsketen. Dat stelt ons in staat gerichte maatregelen te nemen om onze uitstoot te verminderen.

In 2022 bedroeg de totale CO2-uitstoot van Lidl BeLux 2.599.874,16 ton. Hiervan kwam 2,01% uit Scope 1 en 2, en 97,99% uit Scope 3. Het grootste deel van onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het produceren, verpakken en verwerken van onze producten. Daarom werken we samen met onze leveranciers om de CO2-uitstoot in de keten te verminderen.

Lidl Corporate website footer