Biodiversiteit in de keten

Bij Lidl is het beschermen van biodiversiteit in de keten essentieel. We streven ernaar om tegen 2025 ontbossing en andere schadelijke praktijken volledig uit te bannen, vooral bij grondstoffen zoals soja, palmolie, cacao, rundvlees en cellulose. Samen met onze leveranciers werken we aan duurzamere en transparantere productieprocessen om biodiversiteit in de keten te behouden en te versterken.

Ontbossing

Ontbossing

Bossen zijn ontzettend belangrijk voor het leven op aarde, helaas worden ze in een alarmerend tempo verwoest. Landbouw is een van de grootste boosdoeners achter de wereldwijde ontbossing en vernietiging van natuurlijke ecosystemen, vooral in tropische gebieden als Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Het tegengaan van ontbossing is cruciaal voor het beschermen van de biodiversiteit in de keten.

Bij Lidl nemen we onze verantwoordelijkheid en zorgen we ervoor dat onze toeleveringsketens niet bijdragen aan ontbossing. Het is ons doel om tegen 2025 onze toeleveringsketens volledig vrij te maken van ontbossing, omvorming en exploitatie van landbouwgrond. We focussen ons daarbij op grondstoffen die wereldwijd de grootste bedreiging vormen voor natuurlijke ecosystemen.

  • We brengen de herkomst in kaart van producten met een hoog risico op verlies van ontbossing.
  • Grondstoffen die een enorme invloed hebben op ontbossing zijn soja, palmolie, cacao, rundvlees en cellulose (papier en karton).
  • Daarom hebben we hiervoor een inkoopbeleid opgesteld.
Soja

Soja

Bij Lidl werken we hard aan meer transparantie in de toeleveringsketen van onze soja.

Elk jaar kijken we naar de hoeveelheid soja die we gebruiken en naar de certificaten die de soja heeft. Zo krijgen we een beter overzicht waar onze soja precies vandaan komt en kunnen we mogelijke risicogebieden identificeren. Zo kunnen we direct in gesprek gaan met onze leveranciers om de biodiversiteit in de keten te beschermen.

Onze hoofdfocus ligt op de soja die wordt gebruikt als veevoer. De soja voor het vee dat ons vlees en onze zuivel levert, komt uit een teelt die ‘Book & Claim’ RTRS-gecertificeerd is. Dat betekent dat de sojaplantages voldoen aan strenge milieu- en sociale criteria, zoals die zijn opgesteld door de keurmerkorganisatie ‘Round Table on Responsible Soy’.

Palmolie

Palmolie

Alle palmolie in onze producten is gecertificeerd door de RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil). Bij Lidl streven we naar meer transparantie in de toeleveringsketen van onze palm(pit)olie. Waar mogelijk registreren we de exacte hoeveelheden palm(pit)olie die we inkopen en de certificatiestatus. Op die manier krijgen we inzicht in welke palm(pit)olie mogelijk uit risicogebieden komt en kunnen we deze leveranciers direct aanspreken om de biodiversiteit in de keten te garanderen.

Lees hier ons inkoopbeleid van palm(pit)olie.

Cacao

Cacao

Vanwege de groeiende vraag wereldwijd is cacaoteelt een van de grootste veroorzakers van ontbossing en de vernietiging van natuurlijke leefomgevingen. West-Afrika, en met name Ghana, heeft hier zwaar onder geleden. In Ivoorkust is zelfs een kwart van de bossen verloren gegaan. Lidl blijft daarom actief werken aan het verbeteren van de transparantie in de toeleveringsketen van haar cacao.

Rundvlees

Rundvlees

De productie van rundvlees is verantwoordelijk voor 25% van de uitstoot door landbouwgrond, verandering van grondgebruik en bosbouw. Dit omvat ook het kappen van het Amazoneregenwoud in Brazilië. Daarom verkopen we bij Lidl geen rundvlees meer uit Brazilië. Ook op deze manier beschermen we de biodiversiteit in de keten.

Cellulose

Cellulose

Lidl zet zich in om op de middellange termijn de transparantie van haar toeleveringsketen van cellulose te verbeteren. Sinds 2021 vermelden we de herkomst van het hout in onze houtskoolproducten op de verpakking. Deze mate van transparantie helpt ons te zien of het hout mogelijk uit risicogebieden afkomstig is.

Duurzame productie in België & Luxemburg

Bij Lidl hebben we concrete duurzaamheidsdoelstellingen gesteld voor de belangrijkste grondstoffen in onze huismerkproducten. Het is ons doel om er tegen 2025 voor te zorgen dat alle kritieke grondstoffen in onze huismerkproducten gecertificeerd zijn. Samen werken we stap voor stap naar dit doel toe. De afgelopen jaren hebben we al mooie vooruitgang geboekt.

Vandaag bieden we al 279 biologische artikelen aan in onze winkels.

Koolstofboeren

Lidl werkt samen met leveranciers aan een duurzamere toekomst door CO2-uitstoot te verminderen en klimaatvriendelijke landbouwpraktijken te bevorderen en zo biodiversiteit in de keten te garanderen.

Lidl Corporate website footer