Lokale producten

Lokale producten

Ons beleid

We besteden meer en meer aandacht aan de herkomst van onze artikelen en willen hierbij ook inzetten op onze eigen Belgische economie. Verder onderhandelen we ook contracten met Belgische leveranciers voor andere Lidl-landen in Europa. Zo ondersteunen we de export van Belgische producten in het buitenland.

In ons permanente aanbod merk je de Belgische driekleur al op tal van producten. Denk maar aan ons vers vlees, onze melk, onze chocolade of pralines, maar ook in onze themaweken vind je onze voorkeur voor lokale producten terug bij bijvoorbeeld de streek- of marktweken. Zo steunen we niet alleen de Belgische economie, maar beperken we ook de impact van transport op het milieu.

Onze doelstelling

Lidl België wil zijn assortiment Belgische producten blijven uitbreiden. Met nadruk op verse en onbewerkte producten, lokale specialiteiten en zet in op sterke, langdurige partnerschappen met onze Belgische leveranciers.
Momenteel dragen 50% van onze groenten en 20% van ons fruit al de Belgische driekleur.
Voor het vlees, eieren en melk in de rekken zitten we bijna aan het mooie ronde getal van 100%.

Verhalen achter onze producten

Rundveehouder Leonard (Zele)

Rundveehouder Leonard (Zele)

Welzijn van de dieren voorop

Op hun boerderij in Zele (Oost-Vlaanderen) kweken bio-ingenieur Leonard en zijn vrouw al sinds 1992 witblauw-runderen met veel aandacht voor het welzijn van de dieren. Meer dan 20 jaar later is het bedrijf van Leonard een succesvolle familieonderneming met meer dan 170 runderen.

Veel ruimte, weinig medicatie

Leonard zorgt ervoor dat de dieren zoveel mogelijk tijd in de weide, een natuurreservaat van maar liefst 20 hectare, kunnen doorbrengen. Moeten de runderen toch naar de stallen, dan zijn die altijd voorzien van voldoende stro en een comfortabele ondergrond.

Elke vorm van medicatie voor de runderen wordt bovendien tot een minimum beperkt en er wordt geen gebruik gemaakt van preventieve antibiotica.

Gevarieerde voeding

De verschillende grassoorten, wilde kruiden en voedzame planten op de weide zorgen ervoor dat de runderen gevarieerde voeding krijgen. Het merendeel van de voeding voor de dieren kweekt Leonard bovendien zelf. Het gebruikte grondwater wordt dan weer elk jaar onderworpen aan strenge kwaliteitscontroles.

Tomatenkweker Erik (Sint-Katelijne-Waver)

Tomatenkweker Erik (Sint-Katelijne-Waver)

Kwaliteit en duurzaamheid voorop

Erik investeerde in een volledig nieuwe serre waarbij hij duurzaamheid en kwaliteit voorop stelt.

Zo teelt Erik zijn tomaten in hangende goten op kokossubstraat, een alternatief voor potgrond, waardoor het water en de voedingsstoffen hergebruikt worden en de bodem niet belast wordt. Al het water dat in de serre gebruikt wordt, is bovendien hemelwater dat op een natuurlijke manier (door een rietveld) is gezuiverd.

In de serre zorgen honderden hommels voor de bestuiving van de tomatenplanten en roofwantsen voorkomen dat de tomatenplanten worden aangetast door ziektedragende insecten en parasieten.

Omdat tomaten in het koude België extra warmte nodig hebben, heeft Erik geïnvesteerd in een warmtekrachtkoppeling op gas die warmte en elektriciteit voor de volledige serre voorziet. De vrijgekomen CO2 wordt opgenomen als voeding door de tomatenplanten. Isolerende schermdoeken houden ‘s nachts de warmte binnen en laten overdag de zon het werk doen.

Wanneer alle tomaten geoogst zijn, zorgt Erik ervoor dat zowel de tomatenplanten als het kokossubstraat waarop ze groeien, worden verwerkt tot compost.

Witloofkweker Yves (Balegem)

Witloofkweker Yves (Balegem)

Kwaliteit en duurzaamheid

Enkele jaren geleden nam Yves het bedrijf van zijn vader, een witloofhandelaar, over. Hij besliste om niet enkel witloof te verhandelen maar ook zelf te kweken om zo de kwaliteit en duurzaamheid te kunnen waarborgen. Een visie die perfect aansluit bij de werkwijze van Lidl.

Duurzaam watergebruik

Het water dat Yves gebruikt om zijn witloof te kweken, is grondwater uit de streek dat jaarlijks strenge kwaliteitscontroles ondergaat en continu wordt hergebruikt tot het witloof kan worden geoogst. Na het kweekproces, wordt het water samen met de overtollige witloofbladeren gecomposteerd tot humus om als meststof voor de akkers te gebruiken.

Beperkt energieverbruik

Yves pakt een hoog energieverbruik bij de basis aan door te investeren in een extra geïsoleerde loods. Frequentiegestuurde koeling en een moderne stroomcabine zorgen dan weer voor een beperkt stroomverbruik.

Dakkokers zuigen buitenlucht aan om de binnentemperatuur te regelen. Dit gebeurt volledig automatisch met een PLC-sturing die ook de luchtvochtigheid in de kwekerij regelt.