Zout- en suikerreductie

Lidl ontwikkelt unieke producten in verschillende stijlen en maten, met een focus op balans. We streven naar een holistische benadering om de energiedichtheid te verlagen. Tegelijkertijd zorgen we voor een minimale toevoeging van smaakstoffen, conserveermiddelen en kleurstoffen. Zout- en suikerreductie staat voorop.

Gram voor gram reduceren

In 2017 lanceerde Lidl de 'Lidl Reductie Strategie 2025', met als doel de toevoeging van suiker en zout in onze eigen merkproducten tegen 2025 met 20% te verminderen. We richten ons op producten als ontbijtgranen, frisdranken, zuivel, worst, snacks en kant-en-klaarmaaltijden. We zorgen ervoor dat we minder suiker gebruiken en vervangen die niet door zoetstoffen. Op die manier wennen klanten geleidelijk aan een minder zoete smaak. We gebruiken glucose-fructosestroop alleen in uitzonderlijke gevallen voor technische redenen, zoals een betere oplosbaarheid.

Onze doelstellingen

  • Suiker:  Lidl streeft ernaar het gemiddelde gehalte aan toegevoegde suiker in onze eigen merken met 20% te verminderen tegen 2025, ten opzichte van 2015. Hierbij concentreren we ons voornamelijk op voedingsmiddelen die kinderen vaak en graag eten.
  • Zout: Lidl streeft ernaar het gemiddelde gehalte aan toegevoegd zout in onze eigen merken met 20% te verminderen tegen 2025, ten opzichte van 2015. Hierbij ligt de focus op producten die verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de dagelijkse zoutinname.

Energiewaarde per portiegrootte

Wij werken samen met onze leveranciers om de recepten te verbeteren volgens onze specificaties, die rekening houden met alle aspecten van de voedingsfysiologie. We houden ook de energiedichtheid in de gaten. Op die manier kunnen we voorkomen dat het suikergehalte van een levensmiddel wordt verlaagd en tegelijkertijd het vetgehalte wordt verhoogd - wat uiteindelijk zou leiden tot hetzelfde of zelfs meer calorieën in het artikel. Daarom hebben wij voedingsprofielen ontwikkeld die gebaseerd zijn op de aanbevelingen van de WHO en, in sommige gevallen, op strengere nationale voorschriften 

Suikervermindering ontbijtgranen

Suikervermindering ontbijtgranen

Suiker is een belangrijke smaakmaker en levert snel energie, maar te veel suiker kan ongezond zijn. Het is daarom belangrijk om suiker verantwoord te gebruiken, bewust te eten en voldoende te bewegen. Als supermarkt willen we hierbij helpen.

Sinds 2008 hebben we het suikergehalte in onze Crownfield-cornflakes al met minstens 30% verminderd. Dit jaar willen we nog verder gaan en geen suiker meer toevoegen aan onze Crownfield-cornflakes.

Gluten- en lactosevrij assortiment

Lactosevrij assortiment

Lactose-intolerantie

Melkproducten bevatten veel voedingsstoffen die bijdragen aan een gebalanceerd dieet. Denk aan eiwitten, calcium en vitamines. Helaas kunnen steeds meer mensen melksuiker (lactose) niet verdragen.

Ook voor klanten met lactose-intolerantie biedt Lidl een gezonde oplossing. Sinds 2017 hebben we een basisassortiment lactosevrije producten in onze winkels.

Allergenenvrij assortiment

Glutenintolerantie

Granen leveren koolhydraten, vitaminen en vezels die belangrijk zijn voor een goede spijsvertering en een evenwichtig dieet. Helaas kunnen steeds meer mensen geen gluten verdragen, een stof die voorkomt in tarwe, gerst en haver.

Ook voor klanten met glutenintolerantie biedt Lidl een gezonde oplossing. Sinds 2017 hebben we stapsgewijs een basisassortiment glutenvrije producten geïntroduceerd.

Verzadigde en onverzadigde vetzuren

Onverzadigde vetzuren, zoals omega-3, komen vooral uit plantaardige bronnen en helpen hart- en vaatziekten te voorkomen*. Wij streven ernaar om de kwaliteit van vetten en oliën in onze Lidl-huismerken te verbeteren tegen 2025. Dat doen we door meer onverzadigde vetzuren te gebruiken en verzadigde vetzuren te verminderen. We letten ook op het gebruik van de duurzaamste bronnen voor vetten en oliën.

*MD Dr. PH Dariush Mozaffarian: Diatair vet, 2022.

Additieven

Additieven zijn stoffen die om technische redenen aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Wetenschappelijke bevindingen en consumentenadviescentra adviseren vaak om sterk bewerkte voedingsmiddelen met bepaalde additieven, vooral voor kinderen, te vermijden*. Daarom werken we continu aan het verminderen van additieven zoals smaak-, kleur- en bewaarmiddelen in onze Lidl-huismerkproducten.

*Leonie Elizabeth, Priscila Machado, Marit Zinöcker, Phillip Baker, Mark Lawrence: ultraverwerkte voedingsmiddelen en gezondheidsresultaten: een verhalend overzicht, 2020