In een lege oceaan kan je niet vissen. Overbevissing vormt dan ook een ernstige bedreiging voor onze visindustrie. Uit onderzoek van het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- & Voedingsonderzoek (ILVO) uit 2023 blijkt dat 5 van de 35 gecontroleerde visbestanden in de Belgische visindustrie overbevist zijn. Hierbij gaat het om kabeljauw en wijting ten zuidwesten van Engeland, pladijs in de Keltische zee en tong en witje in de Noordzee. Daarnaast zijn er nog eens 5 vissoorten waarvan het aantal exemplaren te laag is om het bestand aan te laten groeien en te laten herstellen. Vooral het verhaal van de kabeljauw springt hierbij in het oog. Door de overbevissing in de jaren 1970, verdween kabeljauw grotendeels uit de Noordzee en komt niet meer terug door de klimaatverandering.
Onze doelen
Wij streven ernaar om altijd 100% gecertificeerde verse vis, diepvriesvis, visconserven en fijne viswaren (producten waarin vis het hoofdingrediënt is) in ons vaste assortiment aan te bieden.
Op dit moment hebben we 84,2% bereikt.
MSC
De Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke internationale non-profitorganisatie die zich richt op duurzaam visbeheer en bescherming van het mariene milieu. Alleen visserijen die voldoen aan strenge wetenschappelijke criteria mogen het MSC-keurmerk dragen.
Dit keurmerk garandeert dat:
- er niet op overbeviste bestanden wordt gevist
- de impact op andere vissoorten en de zeebodem minimaal is
- dat alle activiteiten voldoen aan strikte regelgeving en controle
ASC
De Aquaculture Stewardship Council (ASC), een onafhankelijke ngo opgericht door WWF in 2010, beheert wereldwijde standaarden voor verantwoorde aquacultuur. Kwekerijen met het ASC-keurmerk worden onafhankelijk beoordeeld en moeten voldoen aan hoge eisen op het gebied van waterkwaliteit, voedselvoorziening, ziektepreventie, dierenwelzijn, eerlijke behandeling van werknemers en goede relaties met lokale gemeenschappen.
Het ASC-keurmerk staat voor vis, schaal- en schelpdieren geproduceerd met respect voor mensen en het milieu.
GGN
Het GGN label staat voor gecertificeerde, verantwoorde producten en transparantie. Het label bevestigt dat de producten zijn verbouwd volgens gecertificeerde landbouwpraktijken die betrekking hebben op voedselveiligheid, duurzaamheid, milieubescherming, dierenwelzijn, sociale verantwoordelijkheid en transparantie in de toeleveringsketen. Het GGN label is alleen van toepassing op gekweekte producten en geen wilde landbouw.
Het GGN label is gebaseerd op de internationale GLOBALG.A.P.-normen voor verantwoorde landbouwpraktijken. Daarbovenop staat transparantie centraal bij het GGN label. Het label wordt geleverd met een 13-cijferig identificatienummer waarmee je het aangekochte product kan traceren tot aan de oorsprong.
“Vandaag draagt zo goed als al onze verse vis een duurzaam keurmerk. Daarom ligt onze huidige focus op het omstellen van de visconserven. In deze categorie is vandaag 81,5% van de producten duurzaam gecertificeerd,”
aldus Ines Verschaeve (Project Manager CSR Inkoop Lidl België & Luxemburg)
Deelname aan de Bewuste Visweek
Tijdens de Bewuste Visweek in september, besteden we extra aandacht aan duurzame vis. We moedigen onze klanten aan om een bewuste keuze te maken bij de aankoop van verse vis, diepvriesvis of andere visproducten. Want samen dragen we bij voor een duurzame toekomst van de oceanen.