
Lidl wil niet alleen kwaliteitsvolle producten aanbieden, maar ook voedselverspilling tot een minimum beperken. Wereldwijd wordt er in de volledige voedselketen jaarlijks tot een derde van de geproduceerde voeding verloren. Dit komt overeen met zo’n 1,4 miljard ton voedsel per jaar. Deze voedselverliezen vinden voor het overgrote deel plaats aan het begin (bij de landbouw en in de productie) en aan het einde van de voedingsketen (bij de consument). (Bron: www.voedselverlies.be)
Ook al vindt slechts 4 tot 6 % van de voedselverliezen plaats bij de distributie (waaronder supermarkten), wil Lidl haar verantwoordelijkheid nemen. Daarom leggen we onszelf ambitieuze verminderingsdoelstellingen op. Daarenboven willen we ook voedseloverschotten herwaarderen.
Als discounter behoren efficiëntie en eenvoud tot onze kerncompetenties. Dat geldt ook voor de bestelprocedures in onze winkels. Zo proberen we vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Onze systemen bevelen de winkelverantwoordelijke bijvoorbeeld aan hoeveel die best van elk artikel bestelt.
De bestellingen uit de winkels worden bovendien nog eens nagekeken in de distributiecentra. Ook de temperatuur van de producten wordt continu gewaarborgd en dat van bij ontvangst tot bij de klant. Zo voorkomen we zoveel mogelijk bederf van de producten.
Speciaal voor producten die het einde van hun houdbaarheidsdatum naderen, maar nog van uitstekende kwaliteit zijn, geven we een korting van 30%. Al deze producten krijgen een oranje 30%-sticker en worden samen in de ‘kortingshoek’ geplaatst. Zo willen we de klant stimuleren om ook deze producten te kopen. Het resultaat? Er wordt minder voedsel weggegooid en de klant haalt er voordeel uit. Een duidelijke win-win!