Soja is een belangrijke plantaardige eiwitbron en wordt vooral gebruikt in voeder voor dieren zoals kippen. Zo wordt 80% van de sojabonenoogst wereldwijd gebruikt voor veevoer. Met de toenemende welvaart en een groeiende wereldbevolking neemt de vleesconsumptie wereldwijd toe –en daarmee ook de vraag naar soja als veevoer. Als de sojaproductie echter blijft groeien zoals tot nu toe, zal 16 miljoen hectare savanne en 6 miljoen hectare regenwoud worden bedreigd met conversie. Dat komt overeen met vijf keer de grootte van Zwitserland. Veel van deze bedreigde gebieden bevinden zich in ecosystemen met de grootste soortenrijkdom ter wereld, zoals het Amazonebekken, de Cerradoof het Atlantische Regenwoud aan de oostkust van Brazilië. De teelt van sojabonen wordt vaak geassocieerd met de schending van de landrechten van inheemse volkeren en kleine boeren, evenals met discriminatie.
Ons primaire doel is het versterken van een solide duurzaamheidscertificering in de sojasector die naast het voorkomen van ontbossing en conversie ook andere zeer relevante duurzaamheidsaspecten (bijv. het gebruik van pesticiden) omvat. Daarom ondersteunen wij het eiwitpartnerschap Donau Soja en de duurzaamheidscertificering volgens RTRS of ProTerraen ISCC+.
Lidl werkt hard aan het verbeteren van de transparantie van de soja die we inkopen. Elk jaar controleren we hoeveel soja we gebruiken en welke certificaten die heeft. Dat helpt ons om te zien waar de soja vandaan komt. Komt die uit risicogebieden, dan kunnen we de aanbieders hier direct op aanspreken.
Onze doelen
- Alle soja in onze keten krijgt een certificaat.
- Sinds 2022 komt de soja in al onze vegetarische en veganistische vleesvervangers uit Europa.
Round Table on Responsible Soy
Onze focus ligt op soja voor veevoer. De soja die gebruikt wordt voor het vee van ons vlees en onze zuivel komt uit ‘Book & Claim’ RTRS-gecertificeerde teelt. Dat betekent dat de soja afkomstig is van plantages die voldoen aan strenge milieu- en sociale criteria van de keurmerkorganisatie ‘Round Table on Responsible Soy’.
Onze aanpak
Samen met leveranciers en handelaren werken we aan een betere transparantie in onze toeleveringsketens voor soja. Daarvoor registreren we elk jaar de indirecte hoeveelheden soja die in onze toeleveringsketens voor dierlijke productie terecht komen.Ookkijken we naar certificeringen en de herkomstlanden van de soja in diervoeders. Zo kunnen we herkennen waar soja mogelijk duurzaamheidsrisico's met zich meebrengt en gericht optreden naar onze leveranciers toe (alleen voor West-Europa, datum 2023).
Als soja niet is gecertificeerd, vragen we nu al aan onze leveranciers voor vleesproducten alleen ontbossingsvrije soja als voeder te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld worden geverifieerd volgens de ZDC-methode van de Earthworm Foundation of de ProTerraMRV-oplossing. Vanaf 2028 –of eerder, als de marktsituatie het toelaat –mag de volledige dekking van de ontbossingsvrije hoeveelheid soja in diervoeder alleen worden verantwoord met deze bijzonder betrouwbare bewijzen. Mocht soja uit deze systemen niet op de markt beschikbaar zijn, dan moeten onze leveranciers hun eigen M&V-oplossingen aanvoeren in overeenstemming met de het Accountability Framework Initiative.
Onze betrokkenheid
Lidl Stiftung & Co. KG is lid van de Roundtable of Responsible Soy (RTRS) en krijgt daarmee stemrecht in de multi-stakeholderbesluitvormingsprocessen van de organisatie. Dit omvat ook deelname aan de herziening van de RTRS-standaarden en andere besluiten.
Daarnaast ondersteunt Lidl als lid van de raad van bestuur van Donau Soja de verantwoorde teelt van soja in Europa. Op deze manier helpen we het marktaandeel van duurzaam geteelde soja te vergroten en het gebruik van Europese sojabonen in onze toeleveringsketens uit te breiden. Tegelijkertijd zijn we in staat om de sociale, ecologische en economische uitdagingen die samenhangen met de productie en het gebruik van soja, effectief aan te pakken.
We juichen de betrokkenheid van initiatieven zoals de Responsible Commodities Facility (RCF) bij belangrijke ecosystemen, zoals de Cerradoin Brazilië, toe. Ze bieden de landbouwers rechtstreeks financiële prikkels voor de productie van ontbossings-en conversievrije soja, waardoor de bescherming van de biodiversiteit in de omgeving van hun boerderijen wordt gewaarborgd. Naast de bescherming van bossen zien we een urgente behoefte aan bescherming van andere ecosystemen, zoals de zogenaamde Other Wooded Lands.
Daarnaast zijn we in 2024, samen met soja-handelaren en de Earthworm Foundation , begonnen aan een proefproject voor ontbossingsvrije sojabonentransporten van Brazilië naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, en hebben daarbij hun ZDC-methodetoegepast. Deze methode zorgt ervoor dat na 1 januari 2020, geïmporteerde soja niet meer afkomstig is van ontboste of geconverteerde ecosystemen
Voor het directe gebruik van soja als ingrediënt in onze vlees-, melkof yoghurtvervangende producten gebruikt Lidl tot eind BJ 2024 alleen soja uit Europa om zo de regenwouden in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië te beschermen. Voor vlees- of worstalternatieven en sojadranken eisen we tot eind BJ 2025, naast een Europese herkomst, een bindende certificering volgens de normen Donau Soja/Europe Soy (voorkeur), ProTerra, ISCC+, RTRS of Bio-normen. Door de aanvullende certificering zorgen we ervoor dat de productieprocessen van soja worden gecontroleerd en geëvalueerd volgens ecologische criteria.