Human rights impact assessments

Als onderdeel van onze inspanningen om mensenrechten te waarborgen voeren we regelmatig Human Rights Impact Assessments (HRIA's) uit. Deze assessments helpen ons systematisch de impact van onze bedrijfsactiviteiten op mensenrechten te begrijpen en aan te pakken.

Identificatie van relevante toeleveringsketens

Als supermarkt willen we de complexe toeleveringsketens goed in kaart brengen. We beginnen met materialiteits- en risicobeoordelingen om de belangrijkste ketens te identificeren. Momenteel voeren we Human Rights Impact Assessments of HRIA’s uit voor toeleveringsketens van Keniaanse thee, Spaanse bessen, Colombiaanse bananen en Italiaanse tomaten in blik, aangezien deze ketens verhoogde mensenrechtenrisico’s hebben. Door onze invloed als grote afnemer hebben we de kans om positieve veranderingen te realiseren.

HRIA – methodologie

Onze HRIA’s volgen een systematisch proces om de impact van onze activiteiten op mensenrechten te identificeren, te prioriteren en aan te pakken. We stellen actieplannen op om negatieve effecten te minimaliseren en betrekken stakeholders en belanghebbenden bij dit proces. Dit omvat gesprekken met vakbonden, maatschappelijke organisaties, multistakeholderinitiatieven (MSI's) en NGO's, én directe toegang tot rechthebbenden.

HRIA's maken deel uit van een doorlopend due diligence-proces en worden niet als eenmalige beoordeling beschouwd.

Objectief

Met HRIA's willen we een beter begrip krijgen van hoe onze bedrijfsactiviteiten impact hebben binnen risicovolle toeleveringsketens. We zoeken naar diepere inzichten in en een beter begrip van problemen zoals genderdiscriminatie, landrechten en onvrijheid van vereniging. Ook bouwen we lokale partnerschappen op om direct contact te hebben met betrokkenen. Dat helpt ons om gerichte maatregelen te nemen om de geïdentificeerde risico’s aan te pakken.