Non-Food

Voor non-food-producten volgt Lidl een Code of Conduct. Dat betekent dat wij kinderarbeid en dwangarbeid verbieden en strenge richtlijnen hanteren voor arbeidsomstandigheden, lonen, non-discriminatie, vrijheid van vereniging en organisatie, veiligheid, gezondheid op het werk en milieubescherming.

Der Blauer Engel

Opgericht in 1978 en ondersteund door het Duitse Federale Ministerie voor Milieu, Natuurbehoud, Nucleaire Veiligheid en Consumentenbescherming, garandeert het keurmerk Der Blauer Engel dat producten en diensten een minimale negatieve impact hebben op het milieu: klimaat, grondstoffen, water, bodem, lucht en mens. Dit keurmerk waarborgt hoge eisen op het gebied van milieu, gezondheid en verbruik gedurende de gehele levenscyclus van een product.

Greenpeace Detox Campagne

Met de Greenpeace Detox Campagne verplichten we ons om alle schadelijke stoffen uit de productie en levenscyclus van kleding en schoenen te verwijderen. We hebben veel van deze stoffen uit onze textielproductie geëlimineerd.

GIZ

We werken samen met GIZ, de Duitse overheidsorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking, aan speciale trainingen voor textielproductielocaties. Onze focus ligt op Bangladesh, waar GIZ momenteel meer dan 20 medewerkers heeft die uitsluitend voor Lidl werken. Zij hebben 80 textielfabrikanten getraind over onderwerpen zoals eerlijke verloning en een gezonde werkomgeving.

ACT

In november 2019 sloot Lidl zich aan bij het ‘Action, Collaboration, Transformation Initiative’ (ACT). Dit initiatief werkt samen met de internationale vakbond Global Union Federation IndustriALL en streeft naar leefbare lonen in de kleding-, textiel- en schoenensector. Dit wordt bereikt door nationale cao’s op industrieniveau en verbeterde inkooppraktijken van de deelnemende organisaties.

CmiA

Cotton made in Africa (CmiA) is een initiatief van de ‘Aid by Trade Foundation’ en geldt als een van de belangrijkste standaarden voor duurzaam katoen wereldwijd. Het initiatief helpt kleine boeren in Afrika om hun leef- en werkomstandigheden te verbeteren door trainingen in efficiënte en duurzame landbouwmethoden. Dit leidt tot betere opbrengsten en beschermt zowel het milieu als hun gezondheid.

GOTS

De Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationale norm voor milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde textielproductie. Dit wereldwijde uniforme, controleerbare, sociale en ecologische keurmerk wordt toegekend aan textielproducten die voor minstens 70% uit biologisch geproduceerde vezels bestaan. De hele productieketen wordt onafhankelijk gecertificeerd, wat zorgt voor traceerbaarheid en transparantie via een openbare database.

LWG

Lidl is lid van de Leather Working Group (LWG) en bevordert verantwoorde leerproductie in de hele toeleveringsketen. LWG is de belangrijkste milieu- en sociale certificeringsstandaard voor leerproductie. Sinds 2005 ontwikkelt LWG best practices en biedt het richtlijnen voor voortdurende verbetering in de leerindustrie.

OEKO-TEX® STANDARD 100

Het OEKO-TEX® STANDARD 100-label is een onafhankelijke certificering voor textiel die test op schadelijke chemische stoffen. De norm beschermt consumenten door drempelwaarden te hanteren die strenger zijn dan de nationale en internationale vereisten.

Katoen

De katoenteelt wordt geassocieerd met arbeidsintensieve handmatige productie, vooral in het zuidelijke werelddeel. 99% van de katoenboeren woont in ontwikkelingslanden en produceert 75% van al het katoen in de wereld. Bestrijdingsmiddelenresten in het grondwater en irrigatie tijdens de teelt in droge gebieden of door het gebruik van chemicaliën bij de verwerking, vormen een risico voor ons zoetwater. De teelt in monoculturen en het gebruik van gewasbescherming bedreigen de biodiversiteit. Door structurele oorzaken zoals onderbetaling en gebrek aan kinderopvang en onderwijs is kinderarbeid wijdverbreid in de teelt en verwerking van katoen. Daarnaast bestaat het risico op dwangarbeid, discriminatie en een gebrek aan veiligheid op het werk door onbeschermd contact van de arbeiders met pesticiden die gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Ons doel

Sinds eind BJ 2022 gebruiken we alleen katoen in onze textiel-en hardwareartikelen, die zijn gecertificeerd volgens Global Organic Textile Standard (GOTS), Organic Content Standard (OCS) of Cotton Made in Africa (CMiA). Tot eind BJ 2025 willen we bovendien het gebruik van biologisch katoen verhogen naar minstens 20%.

Lidl neemt deel aan initiatieven van het Textilbündnisvoor de uitvoering van projecten in de textieltoeleveringsketen. In het kader van 'BI Supplier Decarbonization' ondersteunen we bijvoorbeeld energie-efficiëntiemaatregelen bij leveranciers in Bangladesh en Pakistan om hen te helpen hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Daarnaast zal een eerste overzicht worden ontwikkeld over de impact van de textielindustrie op de bewoners van de twee belangrijkste industriële locaties in Dhaka en Karachi.