Biodiversiteit in de keten

Onze verantwoordelijkheid voor bossen en hun ecosystemen

Veel producten in ons assortiment bevatten grondstoffen waarvan de productie in verband kan worden gebracht met ontbossing en zo waardevolle ecosystemen in gevaar kan brengen en de rechten van inheemse volkeren kan schenden. Daarom streven wij ernaar om de grondstof-toeleveringsketen van onze producten sociaal- en milieuvriendelijk te verduurzamen. Door structureel te handelen met betrekking tot ontbossing en conversie kan Lidl een positieve bijdrage leveren aan de strategische kernthema's 'Klimaat beschermen', 'Biodiversiteit respecteren', 'Grondstoffen sparen' en Eerlijk handelen.

Wist je dat?

31 % van het wereldwijde landoppervlak bedekt is met bos? 80% van alle op land levende dieren en planten zijn te vinden in deze bossen.

Kritieke grondstoffen prioriteren en ontbossing vermijden

We zetten ons actief in om ontbossing uit onze eigen toeleveringsketens en uit de hele levensmiddelendetailhandel tegen te gaan. Om dit te bereiken, zijn zeven bijzonder risicovolle grondstoffen geïdentificeerd als de belangrijkste redenen van ontbossing en landconversie. Hierbij oriënteren we ons op de Effectbeoordeling van de Europese Commissie . Op basis hiervan hebben we voor elke grondstoffensector belangrijke uitgangspunten geformuleerd om ontbossing te voorkomen. Daarbij concentreren we ons vooral op houtkap (bijv. voor de productie van pulp), de teelt van palm(pit)olie, soja, rubber, koffie en cacao, evenals het aanleggen van weilanden voor de veehouderij. Hieronder laten we zien hoe we, in het kader van onze drie strategiepijlers, bij kritieke grondstoffen actie ondernemen bij het voorkomen van ontbossing en de conversie van andere natuurlijke ecosystemen.

Rubber

Natuurrubber

We werken aan een betere transparantie van onze toeleveringsketens voor natuurrubber. Daarvoor staan we in direct contact met onze leveranciers voor hun producten en de herkomst van grondstoffen.

Tegen eind BJ 2024 zullen we onze belangrijkste producten die natuurrubber bevatten, betrekken uit ontbossingsvrije en duurzame productie. Dit betekent dat we ten minste 50% van onze huishoudhandschoenen betrekken van FSC®- of PEFC gecertificeerde bronnen. Tegen het eind van BJ 2027 verhogen we deze doelstelling tot 75%.

Soja

Soja

Bij Lidl werken we hard aan meer transparantie in de toeleveringsketen van onze soja.

Elk jaar kijken we naar de hoeveelheid soja die we gebruiken en naar de certificaten die de soja heeft. Zo krijgen we een beter overzicht waar onze soja precies vandaan komt en kunnen we mogelijke risicogebieden identificeren. Zo kunnen we direct in gesprek gaan met onze leveranciers om de biodiversiteit in de keten te beschermen.

Onze hoofdfocus ligt op de soja die wordt gebruikt als veevoer. De soja voor het vee dat ons vlees en onze zuivel levert, komt uit een teelt die ‘Book & Claim’ RTRS-gecertificeerd is. Dat betekent dat de sojaplantages voldoen aan strenge milieu- en sociale criteria, zoals die zijn opgesteld door de keurmerkorganisatie ‘Round Table on Responsible Soy’.

Dialoog met alle betrokkenen

Lidl werkt samen met vertegenwoordigers uit de levensmiddelensector, non-profitorganisaties, experts en de lokale bevolking. De duurzame, ontbossings- en conversievrije productie van grondstoffen vereist met name de deelname en steun van de lokale bevolking en inheemse volkeren.

Samen met partners zal Lidl op de drie gebieden milieubescherming, herbebossing en governance, systematisch optreden tegen ontbossing en conversie. In nauwe samenwerking met alle betrokkenen willen we ervoor zorgen dat de toeleveringsketens vrij zijn van ontbossing en conversie.

Lidl Corporate website footer