HRDD

Bij het implementeren van de zorg voor mensenrechten – of de Human Rights Due Diligence - volgen we 5 stappen:

1. Risico’s identificeren

In onze Human Rights Due Diligence kijken we altijd naar de risico’s die er kunnen zijn bij het maken van onze eigenmerkproducten. We willen begrijpen welke problemen er kunnen ontstaan op economisch, ecologisch en sociaal vlak, zowel in ons bedrijf als in de productieketens. Dat helpt ons om de juiste stappen te nemen om die risico’s voor mensen en milieu te verminderen en er open over te communiceren.

Sociale risico‘s

Kinderarbeid

Kinderarbeid

Werk door kinderen die nog naar school moeten of onder gevaarlijke omstandigheden werken.

Dwangarbeid

Dwangarbeid

Mensen worden gedwongen te werken door bijvoorbeeld bedreigingen, het inhouden van loon, of schulden.

Rechten van werknemers

Rechten van werknemers

Niet genoeg respect voor arbeidsrechten zoals te weinig loon, schade aan de gezondheid door slechte werkomstandigheden, beperking van de vrijheid van vereniging, te lange werktijden, discriminatie, intimidatie of misbruik op de werkplek.

Discriminatie

Discriminatie

Oneerlijke behandeling van mensen vanwege hun geslacht, religie, afkomst, of seksuele geaardheid.

Ecologische risico‘s

Biodiversiteit

Biodiversiteit

Verlies van planten, dieren, en hun leefomgeving.

Klimaatkwetsbaarheid

Klimaatkwetsbaarheid

Problemen voor producenten door de effecten van klimaatverandering.

Landgebruik en ontbossing

Landgebruik en ontbossing

Kappen van bossen voor ander gebruik van het land, wat zorgt voor verlies van leefgebied.

Water

Water

Tekort aan water, vervuiling, of gebrek aan toegang tot schoon water.

2. Richtlijnen en processen omschrijven

Als we hebben ontdekt welke problemen er kunnen zijn bij bepaalde grondstoffen, praten we hierover met de mensen die bij ons inkopen, met onze leveranciers en met maatschappelijke organisaties.

Het resultaat van deze gesprekken zijn belangrijke afspraken (position papers) die onze inkoopafdeling en onze leveranciers moeten volgen. Lidl België & Luxemburg blijven deze afspraken verbeteren en stellen doelen en plannen op om de sociale en ecologische problemen bij het maken van grondstoffen te voorkomen of te verminderen.

3. Omzetten en controleren

Het is belangrijk dat de maatregelen die we hebben bedacht in onze Human Rights Due Diligence ook echt worden uitgevoerd in de hele productieketen. We gebruiken controles (audits) om te checken of de duurzaamheidsregels ook daar worden nageleefd.

We geloven dat we alleen samen met maatschappelijke organisaties, deskundigen en andere bedrijven echt iets kunnen verbeteren in de manier waarop onze producten worden gemaakt. Daarom werken we samen met deze groepen en doen we mee aan verschillende platforms waarbij meerdere partijen betrokken zijn.

Keurmerken

4. Verbeteren

We kijken voortdurend naar onze maatregelen om te zien of ze werken en passen ze aan waar nodig. We krijgen hierbij hulp van onze partners, leveranciers en maatschappelijke organisaties. Bovendien blijven we continu in gesprek met onze belanghebbenden. Onze duurzaamheidsafdeling houdt alles in de gaten via monitoring en rapportages. Deze voortdurende dialoog en evaluatie in onze Human Rights Due Diligence aanpak zijn cruciaal om zorgvuldig te werk te gaan.

5. Communiceren

In ons CSR-verslag beloven we om zowel intern als extern iedereen op de hoogte te houden van de uitdagingen, de voortgang en de nieuwste bevindingen. We delen alle informatie over mogelijke risico’s, ons inkoopbeleid en de voortgang van onze onderzoeken. Naar de publicaties.