Duurzaam gecertificeerd assortiment

Duurzaam gecertificeerd assortiment

Ons beleid

We werken aan een steeds duurzamer assortiment, waardoor we onze klanten helpen om meer duurzame keuzes te maken. We kiezen daarbij resoluut voor producten die door strenge onafhankelijke keurmerken onze klanten de garantie geven dat ze duurzaam en kwaliteitsvol zijn.

Lidl kiest er bewust voor om geen eigen keurmerken of labels te creëren, maar resoluut (en steeds meer) te kiezen voor producten die voldoen aan strenge onafhankelijke duurzaamheidsstandaarden.

Onze doelstelling

Ons doel is om elk jaar 10% omzetgroei te realiseren voor gecertificeerde duurzame producten.

Duurzaamheidskeurmerken

Een overzicht van de duurzaamheidskeurmerken die bij Lidl een rol spelen.

Duurzaamheidskeurmerken
Bio

BIO

Biologische voeding kan je bij ons steeds herkennen aan het Europese keurmerk voor biologische producten, wat ons garandeert dat deze producten worden geproduceerd volgens de Europese regels van de biologische landbouw.

Men voldoet, met andere woorden, aan de strengste voorwaarden op het vlak van milieu, dierenwelzijn (bij dierlijke bioproducten) en instandhouding van natuurlijke hulpbronnen en diversiteit.

Meer info op www.biomijnnatuur.be

Fairtrade

Fairtrade

Kleine boeren kunnen met de op de wereldmarkt geldende prijzen voor producten zoals thee, koffie en cacao onvoldoende rondkomen. Zij leven onder de armoedegrens, terwijl ze wel dag in, dag uit hard werken. Wie producten met een Fairtrade-keurmerk koopt, steunt deze boeren in ontwikkelingslanden en helpt hen om hun leef- en werkomstandigheden aanzienlijk te verbeteren. Zij krijgen immers een hoger en stabieler inkomen, premies om te investeren in gemeenschapsprojecten en ze kunnen genieten van vastgelegde arbeidsvoorwaarden.

Om het Fairtrade-keurmerk te verdienen, moeten alle ingrediënten van een product Fairtrade gecertificeerd kunnen worden.

Meer info op www.fairtradebelgium.be

Fairtrade sourcing program

Fairtrade Sourcing Program

Naast het klassieke Fairtrade-keurmerk werd bijkomend het Fairtrade Cacao-programma gelanceerd.  Dat zorgt ervoor dat cacao voor verwerking in een product onder Fairtrade-voorwaarden kan worden aangekocht. Met het klassieke Fairtrade-keurmerk is dit niet mogelijk.  Op die manier kunnen de boeren hun Fairtrade-cacao makkelijker verkocht krijgen en kunnen klanten meer Fairtrade-producten aankopen. Een win-win dus.

Zo bevatten bijvoorbeeld al onze Crownfield-ontbijtgranen 100% Fairtrade-gecertificeerde cacao.

Om dit keurmerk te verkrijgen moet 100% van de cacao in een product gecertificeerd Fairtrade zijn.

Meer info op www.fairtradebelgium.be

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance

Het Rainforest Alliance-keurmerk is ontwikkeld door de gelijknamige internationaal erkende milieuorganisatie. Zij werken aan duurzame bosbouw, landbouw en toerisme. Samen met de boeren zorgen zij voor natuurbehoud en betere leefomstandigheden voor boerenfamilies en de dorpsgemeenschappen.

De voornaamste producten bij Lidl met dit keurmerk zijn bananen, koffie en chocolade.

Meer info op www.rainforest-alliance.org

MSC

MSC

Het blauwe MSC-label is een onafhankelijk keurmerk dat garandeert dat vis duurzaam werd gevangen. MSC heeft als doel overbevissing tegen te gaan en te werken aan de gezondheid van het leven in de zee.

Meer info op www.msc.org

ASC

ASC

Het groene ASC-label is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. Visproducten met dit label zijn afkomstig uit kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, hun medewerkers goed behandelen en rekening houden met de omwonenden van het gebied waar er wordt gevist.

Meer info op asc-aqua.org

Weidemelk

Weidemelk

Het Weidemelk-keurmerk garandeert dat de melkkoeien van het voorjaar tot het najaar minstens 120 dagen per jaar en minstens zes uren per dag buiten grazen. De melk van deze koeien wordt apart opgehaald en verwerkt. Er is een onafhankelijke controle van de volledige keten, van koe tot eindproduct.

Meer info op www.weidemelk.nl

Beter Leven

Beter Leven

Het Beter Leven-label geeft aan dat de dieren een prettiger leven in betere omstandigheden hebben gehad. De Nederlandse dierenorganisatie ‘De Dierenbescherming’ riep het label in het leven om de vee-industrie diervriendelijker te maken. Wanneer dit logo met één ster op een verpakking staat, heeft het veebedrijf aan een basispakket minimumnormen voldaan.

Meer info op beterleven.dierenbescherming.nl

Vega

Vegetarisch & Veganistisch 

Het V-Label is een internationaal erkend, geregistreerd symbool voor de labeling van vegan en vegetarische producten en diensten. Voor consumenten is het een eenvoudige en betrouwbare hulp bij het winkelen. Gestandaardiseerde criteria garanderen dat het V-Label in heel Europa een uniek kwaliteitsmerk is voor vegan en vegetarische producten.

Meer info op www.v-label.eu

FSC

FSC

Het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) is een internationaal keurmerk dat staat voor milieuvriendelijk en economisch verantwoord bosbeheer, voornamelijk in tropische gebieden.

Als je het FSC-keurmerk op een verpakking vindt, dan weet je dat die verpakking van papier gemaakt is waarvan de grondstof afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Meer info op fsc.org

PEFC

PEFC

Het PEFC-keurmerk (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is een wereldwijd certificatiesysteem dat de garantie biedt voor duurzaam en verantwoord bosbeheer. Concreet promoot PEFC een bosbeheer dat milieuvriendelijk, sociaal gunstig en economisch leefbaar is. Als je het PEFC-keurmerk op een verpakking vindt, dan weet je dat die verpakking van papier gemaakt is met grondstof uit verantwoord beheerde bossen.

Meer info op pefc.org

EU Ecolabel

EU Ecolabel

Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non-foodproducten en diensten, met als doel om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Het promoot producten en diensten die tijdens hun hele levensduur de kleinste impact hebben op het milieu, onder andere rekening houdend met de gebruikte grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakking.